Bir duygu durum bozukluğu olan Depresyon, bireyin hayat kalitesini düşüren psikolojik bir hastalıktır.
Eski zaman çalışmalarına baktığımızda ise melankoli depresyon ve korku olarak tanımlanmıştır. Bunların yanı sıra çevresel ve genetik etkenler olabileceği de düşünülmüştür.
Günümüzde baktığımızda genel olarak tanımı ise, kişide günlerce, aylarca belki de yıllarca süren özgüveninde azalma, yaptıklarından ve hayattan zevk alamama, hayata karşı umutsuzluk, duydu durumda çökkünlük ve fiziksel, zihinsel süreçlerde yavaşlamadır.
Kişi depresyon sürecinde günlük işlevlerini tamamlayamaz. Bu da zaten depresif duygu durumunda olan birey için fazlasıyla bir stres kaynağıdır. İşlevsellik kaybı yaşayan birey yaygın anksiyete bozukluğundan ayrı olarak panik bozukluk da geliştirebilir. İşlevlerde bozulma bireyin iş veya aile yaşamından olumsuz geri dönüşler almasına sebep olabileceği içinde kişinin toplumsal kaygı bozukluğu geliştirmesine de yol açar. Depresif bozukluk sadece bir hayattan keyif alamama veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar da basit bir problem değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir rahatsızlıktır. Bu tedavi süreci yoğunluğa ve belirtilere göre vakalarda uzun sürebilir.
Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Birçok psikopatolojilerde olduğu gibi depresyonda da tüm nedenleri açıklayabilecek etkenler bulunmamaktadır.
Beyinde oluşan kimyasal değişimler gibi bazı biyolojik faktörlerin yanı sıra psikolojik ve sosyal faktörler de depresyon nedenlerinde rol oynar. Mevsim değişimleri, bireyin hayatında yaşanan problemler, yas ve travmalar, ebeveynin depresyon hastası olması, aile problemleri, ayrılık, iş yaşamında olan mobbing benzeri sorunlar, işten çıkarılmak gibi nedenler depresyona yol açabilir. Ayrıca kanser, multiple skleroz (MS) epilepsi, AİDS gibi rahatsızlıklar ve tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar kişinin depresyona girmesine sebep olabilir.
Depresyonun önüne geçebilmenin kesin bir yolu yoktur. Ancak olası stresi yönetebilmek ve direnci artırarak benlik saygısını ve özgüveni güçlendirmek için adım atmak önemlidir. Depresyonun ilerlemesini önlemeye yardımcı olmak için atılması gereken en önemli adımlardan birisi sorunun en erken belirtilerinde tedaviye başlamaktır.
Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.
Depresyon belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi uzman kadrosu ile sizlerle. İletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407