Depresyon Belirtileri
Depresyon insanları farklı şekillerde etkiler ve çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Depresyon (majör depresif bozukluk), nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir tıbbi hastalıktır. Bir duygu durum bozukluğu olan Depresyon, bireyin hayat kalitesini düşüren psikolojik bir hastalıktır.
Eski zaman çalışmalarına baktığımızda ise melankoli depresyon ve korku olarak tanımlanmıştır. Bunlarla birlikte çevresel ve genetik etkenler olabileceği de düşünülmüştür. Depresyon, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudun birçok sistemini neden veya sonuç olarak içeren karmaşık bir durumdur. Depresyonu olan kişiler uykuda ( uykusuzluk , sabah erken uyanma veya aşırı uyuma) ve yeme davranışında ( iştah değişiklikleri, kilo kaybı veya alımı) bozulmalar yaşayabilir ; bazı durumlarda kilo kaybına neden olur; bazı durumlarda da kilo alımına sebep olabilir. Depresyona sıklıkla anksiyete de eşlik eder. Araştırmalar, yalnızca iki koşulun birlikte meydana geldiğini değil, aynı zamanda birlikte ilerlediğini de göstermektedir. Kalıcı mutsuzluk ve umutsuzluk duygularından, eskiden zevk aldığınız şeylere olan ilginizi kaybetmeye ve çok ağlamaklı hissetmeye kadar uzanır. Depresyonu olan birçok insanda da anksiyete belirtileri vardır . Sürekli yorgun hissetmek, kötü uyumak, iştahsızlık veya cinsel isteksizlik ve çeşitli ağrı ve sızılar gibi fiziksel belirtiler de olabilir.
Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişir. En hafif haliyle, kendinizi sürekli olarak moralinizin bozuk olduğunu hissedebilirsiniz, şiddetli depresyon ise intihara meyilli olmanıza, hayatın artık yaşamaya değer olmadığını hissetmenize neden olabilir.
- Üzgün hissetmek veya depresif bir ruh hali içinde olmak
- Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere ilgi veya zevk kaybı
- İştahta değişiklikler – diyetle ilgisi olmayan kilo kaybı veya kazanç
- Uyuma veya çok fazla uyuma sorunu
- Enerji kaybı veya artan yorgunluk
- Amaçsız fiziksel aktivitede artış (örneğin, hareketsiz oturamama, pacing, el sıkma) veya yavaş hareketler veya konuşma (bu hareketler başkaları tarafından gözlemlenebilecek kadar şiddetli olmalıdır)
- Değersiz veya suçlu hissetmek
- Düşünme, konsantre olma veya karar verme zorluğu
- Ölüm veya intihar düşünceleri
Çoğu insan zor zamanlarda stres, endişe veya düşük ruh hali yaşar. Düşük bir ruh hali, depresyon belirtisi olmaktan ziyade kısa bir süre sonra düzelebilir.
Çocuklar ve Depresyon
Depresyon gibi ruh sağlığı sorunları, okul öncesi çocuklar da dahil olmak üzere gençleri giderek daha fazla etkiliyor. Özellikle gençlerde depresyon aktif tedavi gerektirir,normal gelişimi engelleyebilir. Depresyon, üzüntü, uyuşukluk ve ilgisizlik ile kendini gösteren, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da ortaya çıkabilir. Ancak özellikle çocuklarda sinirlilik olarak kendini gösterir. Diğer zamanlarda öfke ve dışa vurma olarak kendini gösterir .Çocuklarda depresyonun birçok nedeni olabilir. Zorbalığa bir tepki olabilir . Sosyal medyanın gençler arasındaki depresyonda rol oynadığına dair çok sayıda kanıt var. Başka bir kaynak, çocukların geleneksel olarak endişelerini giderdiği ve büyük bir zevk kaynağı olan serbest oyunun azalması olabilir.
Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?
Depresyonun teşhisi genellikle fizik muayene ile başlar. Fiziksel muayene esnasında doktor bireyin sağlığı hakkında sorular sorabilir. Bazı vakalarda, depresyon altta yatan bir fiziksel sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir. Bunun ardından laboratuvar testleri gerekebilir. Doktor tam kan sayımı adı verilen bir kan testi yapabilir veya düzgün çalıştığından emin olmak için tiroid bezini test edebilir. Bir sonraki aşamada psikiyatrik değerlendirme gerçekleştirilir. Akıl sağlığı uzmanı belirtileri, düşünceleri, duyguları ve davranış kalıpları hakkında bilgi edinmek için sorular sorar. Bireyin bu soruları yanıtlamasına yardımcı olması için bir anket doldurması istenebilir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon, en şiddetli vakalar bile, oldukça tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birçok hastalıkta olduğu gibi, tedavi ne kadar erken başlarsa, o kadar etkili olabilir ve tekrarlamanın önlenebilme olasılığı o kadar yüksek olur. Depresyon için uygun tedavi, bir doktor tarafından yapılacak muayene ile başlar. Bazı ilaçlar ve ayrıca viral enfeksiyonlar veya tiroid bozukluğu gibi bazı tıbbi durumlar, depresyonla aynı semptomlara neden olabilir ve göz ardı edilmelidir. Doktor alkol ve uyuşturucu kullanımı hakkında, hastanın ölüm veya intihar düşüncesi olup olmadığını sormalıdır. Tanı konduktan sonra, depresyonlu bir kişi çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. En yaygın tedaviler ilaç tedavisi ve psikoterapidir . Birçok çalışma, bilişsel davranışçı psikoterapinin tek başına veya ilaç tedavisi ile birlikte oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Psikoterapi, depresyonu tetikleyen düşünce kalıplarını ele alır ve araştırmalar bunun tekrarlamayı önlediğini gösterir. İlaç tedavisi genellikle şiddetli anksiyete gibi semptomların hafifletilmesinde yardımcı olur.
Depresyon Belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi uzman kadrosu ile sizlerle. İletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
https://ozeladanaailedanismamerkezi.com/Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407