Bir bebeğin anne yada bakımverenini ile olan etkileşimi doğduğu anda başlar. Bu ilişki şekli, yaşamın ileriki dönemlerinde iş, arkadaş ve evlendiğinde eşi ile olan ilişkilerini etkileyebilecek kadar önemlidir. İlişki düzeyinin güvenli olması, yetişkinlik döneminde oluşacak ilişkilerin de sağlıklı olmasına, ilişkinin düzeyinin güvensiz olması ise ileride oluşacak ilişkilerin de kaygı verici düzeyde olmasına neden olabilmektedir. Güvensiz bağlanma, kişilerin yaşamlarını olumsuz etkilemekle birlikte, bazı psikolojik sorunlara da sebebiyet vermektedir. Birey yaşamı boyunca birçok dönemden geçer. Bu dönemlerden geçerken çeşitli duygular açığa çıkar. Bu duygu yaşamının ileriki evrelerinde çıkacak çeşitli yaşantı deneyimlerinde ortaya çıkacak duyguya da referans olur. Çocuklukta güvenli bağlanmanın ilk çatışması ergenlikte verilir ve hayatı boyunca onunla olacak olan kimlik duygusu kazanılır. Bireyin bir yetişkin olarak yaşama hazır olmasında kimlik duygusunun yeterince oturmuş olması oldukça önemlidir. Kimlik duygusu kendilerince oluşmamış bireylerde kimlik karmaşası, yürümek istediği yol ve değerler konusunda büyük bir çelişki yaşadığı görülmektedir. Çocuklukta güvenli bağlanma yetişkinlikte yaşanan tüm deneyimler için önem arz etmektedir.
Yakınlık, bağlanma kuramının en temelinde olan kavramdır ve güvenli üs diğer bir deyimiyle güvenli bir liman olma işlevlerinin çocukluk döneminin ilerleyen zamanlarında çocuğun akranlarına yöneldiği görülmektedir. Ergenlik döneminde, kişinin arkadaşları tarafından bu görev yerine getirilmektedir. Bununla birlikte ebeveynlerin rolü tüm gelişim dönemlerinde de devam etmektedir.
Çocuklukta güvenli bağlanma deneyimi kazanan bireyler diğer bireyleri anlayıp güvenmekte, mutlu ve aynı zamanda pozitif iletişim kurarak yakın ilişkiler oluşturmada karmaşık bir sisteme sahiptir. Çocuklarla güvenli bir bağ kurabilmek için mükemmel bir bakımveren olmak gerekmez. Kaldı ki hiçbir bireyin veya çocuğun 24 saat boyunca dikkatli bir şekilde hazır olması beklenemez. Beyin gelişebilen bir yapı olduğu için bu bağı oluşturmak her zaman mümkündür. Bağlanma konusunu çocukluk döneminde de ilişkilerin tamamlayan bir parçası haline gelebilir. Bebek ihtiyaçlarını gözden kaçırdıysanız veya yanlış yorumladıysanız onun neye ihtiyacı olduğunu gözlemleyerek güvenli bağlantı sürecini oluşturabilirsiniz. Bu çabalar güveni derinleştirebilir ve ebeveynlerin çocuklarıyla daha güçlü temelli bağ kurmalarını içerebilir.
Çocuklarda Bağlanma Sorunlarında Tedavi Seçenekleri
Bebeklik döneminde güvenli bağlanma oluşturalamayan çocukla için psikoterapi önerilmektedir. Uzman, çocuğu ile ebeveynleri hep birlikte seansa alır. Aile danışmanlığı önerilir. Oyun Terapisi de 0-12 yaşlar arasında bağlanma ilişkilerinin yeniden kurulması ve çocuğun travmatik süreçle baş etmesine fayda sağlar.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklukta Güvenli Bağlanma konusunda terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407