Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı 3-4 yaşlarından önce sıklıkla görülmez. Ancak nadir olarak 15 aylık kadar erken bir dönemde de görülebilir. Çocuklarda tırnak yeme davranışı, güvensizliğin bir dışavurumu olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskıcı tavırlar sergilenmesinin, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi ve eleştirilmesi, çocuklar arasında yaşanan kıskançlık, ihmalkarlık ve yetersiz ilgi-sevgi, içsel gerilimin oluşturduğu sıkıntı ve gerginlik tırnak yeme davranışını oluşturur. Çocukların birçoğunda görülen bu alışkanlığın edinilmesinde aile içinde tırnak yiyen bir bireyin çocuk tarafından model olarak alınıp taklit edilmesi de bir etken olabilir.
Kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha fazla gözlemlenen bu davranışın nedenleri farklı farklı olmakla birlikte sıralanabilir fakat daha çok duygusal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Tırnak yiyen çocuklarda, parmak emme, ağza farklı materyaller sokma, diş gıcırdatma gibi bir kaygı problemi olduğunu gösteren başka bulgulara da gözlemlenebilir.
Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışında Tedavi Yöntemleri
Çocuğun bu davranışının alışkanlığa dönüşüp devam etmemesi için ebeveynlerinin desteği son derece önemlidir. Bu davranışı engellemek amacıyla anne babanın çocuğa kızması, ellerini ağzından çek gibi uyarılarda bulunması ve bunlar üzerinde baskı yapması, ceza vermesi ya da korkutması sorunun çözümüne yönelik bir tutum olmadığı gibi çocuğun duygusal dünyasında var olan sıkıntıların büyümesine neden olacaktır. Eğer çocuk sevgi eksikliği yüzünden tırnak yeme davranışında bulunuyorsa ailenin çocukla daha sık ve kaliteli zaman geçirmesi etkili olacaktır. Çocuğun bu alışkanlığı kazanmasından sebep olan etkenler araştırılarak konuya çözüm getirilebilir. Konular çözüme ulaşsa bile, kendisini güvensiz bir ortamda hissettiği zaman bu alışkanlıkların yeniden başladığı görülür. Ailenin bu alışkanlığı bırakması için çocuğa uygun zamanı tanıması ve bu süreç içinde tırnak yemenin hoş bir davranış olmadığını, tırnak yediği zaman ellerinin bakımsız göründüğünü, isterse bu alışkanlıktan vazgeçebileceği çocuğu eleştirmeyecek şekilde anlatılmalıdır. Çocuğa tırnak bakımını öğrenmesi ve sevmesi için özendirici yöntemlere de başvurulabilir. Bunun için çocuğun hoşuna gidecek bir bakım seti almak faydalı olacaktır.
Tüm bunlara rağmen olumlu geri dönütler alınmıyorsa bir uzmana danışılmalıdır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407