Çocuklarda Parmak Emme
Çocuklarda parmak emme davranışı, her çocuğun sıklıkla yaptığı bir reflekstir. Bebekler parmak emme davranışı daha anne karnında yapmaya başlar. Doğum sonrası 4 yaşına kadar olan bu davranış normaldir. Çocuklarda parmak emme davranışı, bebeklerde uykunun gelmesi, yeni diş çıkması, yalnız kalması gibi durumlar da ortaya çıkar. Özellikle uykusu gelen bebekler bu davranışı sıklıkla yaparlar. Doğumdan itibaren ilk 3-4 ayda bebeğin beslenebilmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Emme refleksi yeni doğan bebeklerde çok güçlü bir reflekstir. Yeni doğan bebekler, parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenir ve doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biri emmedir. Bazı çocuklar yeni dişlerinin çıkması, bazıları da zorlukla karşılaştıklarında utanma ve bir tür çekingenlik belirtisi olarak parmaklarını emebilirler. Bu psikolojik sorunlar üzerine Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki aile danışmanları ve psikologları ile Çocuklarda Parmak Emme davranışında sizlere destek vermektedir.
Çocuklarda parmak emme davranışı 4 yaşına kadar zararsız ve normal karşılanan bir durumdur. Ancak çocuk 4 yaşından sonra da parmak emmeye devam ediyorsa altında psikolojik bir neden olabilir. Oral bölge bebek için haz kaynağıdır. Ancak parmak emme ve dil emme alışkanlıkları ilk 1.5 yıl normal olmakla birlikte, 2 yaşın sonunda kaybolur. Parmak emme davranışına bebeklerin çoğunluğunda rastlamak mümkündür. Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. İlk bir yaş içindeki bebeklik döneminde çocuk doğal olarak parmak emebilir. Genelde başparmak emme davranışı vardır fakat bazıları ayak parmağını da emebilir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından doğduğu kabul edilebilir. Bu sırada bu faaliyet bebek için keyif verici olmaktadır ve bundan sonra da keyif kaynağı olarak devam eder. Parmak emmenin temelinde anne-çocuk ilişkisindeki yetersizlik ve çocukta güven duygusunun yeterince gelişmemiş olduğuna ilişkin görüşler de vardır. Alt ıslatmada olduğu gibi, sürekli parmak emme davranışı da duygusal sorun ve gerginliklerin bir sonucu olarak gelişebilmektedir. Çoğunlukla ebeveynleri huzursuzluğa ve telaşa düşüren parmak emme olayı, bazı durumlarda daha yoğun ve sık bir biçimde görülür. Öyle ki, bu durumlarda çocuğun parmağı zamanla aşınmaktan hassaslaşmaya, rengi de koyulaşmaya başlar. Yine bazı çocukların parmak yerine bileklerini emiyor olmaları da çeşitli gözlemlerle saptanmıştır.
Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Nedenleri
4 yaşından sonra çocuk parmak emme davranışına aynı sıklıkla devam ediyorsa bu durumun sebepleri üzerinde durularak gerekli önlemler alınabilir. Çocuklar üzüldüklerinde, endişeli veya yalnız hissettiklerinde bunu dile getiremeyebilir ve bu davranışta bulunabilirler. Çocuğun yaşadığı ani bir korku, sevdiği birinin hastalanması ya da ölmesi, ebeveynlerinin ayrılması, çocuğun ebeveynlerinden yeterli ilgiyi görmemesi ya da yeni bir kardeşin doğması, kardeş kıskançlığı gibi durumlar çocuğun parmak emme davranışını sıklıkla göstermesine neden olmuş olabilir. Çocuğun aile üyeleri dışındaki kişilerin yanında ya da uyku vakti dışında anaokulu gibi sosyal ortamlarda parmak emmeye devam etmesi, başka aktiviteler yapmak ve yaşıtları ile birlikte olmak yerine parmak emmeyi tercih etmesi ve çocukta ek olarak konuşma ve iletişim problemleri ya da davranış ve duygusal problemlerin birlikte görülmesi durumlarında gerekli önlemler alınmalıdır. Parmak emmenin sevgi ve şefkat eksikliğinden kaynaklandığı doğru değildir. Yüksek ihtimalle, hisli ve içe dönük çocuklar yaşamlarında doğabilecek sıkıntı ve rahatsızlık hissinden kurtulmak için parmak emebilirler. Örnek vermek gerekirse; yatma stresinden, diş çıkartırken veya kardeş kıskançlığından parmak emebilirler. Sürekli ağızda olan parmağın, damak ve dişler üzerine baskı yaparak sürekli diş yapısını bozması da mümkün değildir. 8 yaşına kadar parmak emen küçük çocukların ön kesici dişleri dışarıya doğru çıkıntılı olabilir. Ancak bu alışkanlıktan kurtulduktan hemen sonra bu bozukluk düzelir. Hem asıl dişler henüz çıkmadığı için kalıcı bir bozukluk da söz konusu değildir. Bazı titiz ve baskıcı ebeveynler, çocuklarda parmak emme davranışından kurtulması için çocuğa eldiven giydirebilir, parmaklarına acı sürebilir ya da çeşitli teknikler kullanabilirler. Bu metodların yararsız olduğu gibi aynı zamanda tehlikelidir de. Çocuk bu yanlış uygulamalar yüzünden bütün bir yaşamı boyunca dengesiz ve kararsız bir kişiliğe bürünebilir. İlk olarak yapılması gereken telaşa kapılmadan sabırla yaklaşmak olmalıdır. Çocuğa bu alışkanlığın hoş olmadığı yalın bir dille anlatılmalıdır. Telaş ve gerginliğe girmek çözüm amacıyla dahi olsa çocuğu sürekli eleştirmek yanlış bir ebeveyn davranışı olacaktır. Bunun yerine çocuğa ‘haydi oyuncaklarla oynayalım’ gibi teklifler yaparak ilgisini farklı yönlere çekmek denenmelidir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Çocuklarda Parmak Emme alanında destekleyici terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407