Öz güven, kişinin yeteneklerini ve duygularını tanıması, kendini sevmesi ve kendisine güvenmesi olarak tanımlanabilir. Çocukta öz güven, doğumla birlikte gelişmeye başlar ve hayat boyu gelişmeye devam eder. Çocuklarda Öz Güven Eksikliği var ise kendisini yetersiz hisseder ve kendisini akranlarıyla kıyaslar, sürekli olarak eksikliklerini görür. Ve bu durumdan mutsuz olur.
Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Nedenleri
Kendine güven eksikliğinin ana nedeni aile sorunları ve ebeveyn davranışlarıdır. Ebeveynleri ayrılmış veya sürekli kavga eden ve problemler yaşayan ailelerin çocuklarında öz güven eksikliği sıklıkla görülmektedir. Yaşam tarzı, düşük özgüveni etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ebeveynlerin çocuklarına uyguladıkları baskı çocuklarına olan güvensizlikleri öz güven eksikliğinin oluşmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca anne babaların onlarla iletişim kurmama ve değersiz muamelesi yapma çocuklarını görmezden gelmeleri çocuklarda özgüven eksikliğine neden olur. Sınıfta başarısız olduğu için öğretmenleri tarafından arkadaşlarına kıyasla küçük düşürülen ve azarlanan çocuklar geri çekilip içine kapanabilirler.
Çocuklarda Öz Güven Eksikliği tedavi edilebilir bir durum olup Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikolog ve çocuk gelişimciler ile bu konuda sizlere yardımcı olmaktadır. Erken yaşta tedavi edilmesi çocuğa hayatı boyunca büyük bir fayda sağlayacaktır.
Çocuklarda Öz Güven Nasıl Geliştirilir?
Çocuklarda çekingenliğe, kendine güven duymasına engel olan durumlar araştırılıp çözüme ulaşılmalıdır.
- “Marifet iltifata tabidir.” sözünden yola çıkarak, çocukta gözlenen olumlu davranışlar övülmelidir.
- Çocuğun yaptığı olumsuz davranışlar direk olarak dayakla cezalandırılmamalıdır. Dayak bir çözüm değildir. Çocuk dayak yediğinde cezasını çektiğini düşünecek ve yaptığı kötü davranışı olumluya çevirmek adına bir adım atmayacaktır.
- Çocuğa destek verilmeli, karşılıksız sevildiği hissettirilmelidir.
- Çocukla konuşulmalı, birlikte zaman geçirilmeli, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi sağlanmalıdır.
- Her an sevildiği, özel olduğu hissettirilmelidir
- Arkadaş edinmesi sağlanmalı, fakat bu konuda baskı yapılmamalıdır.
- Çeşitli kurslara, spora ve sosyal aktivitelere katılması için teşvik edilmelidir.
- Çözülemeyen durumlarda, ciddi problemlerle karşılaşıldığında bir uzman yardımı almaktan çekinilmemelidir.
Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Tedavisi
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tedavi protokolleri Bilişsel Davranışçı Tedavi yöntemi ve Oyun Terapisi yöntemleri ile oluşturulan ve ülkemizde de birçok kamu ve özel sağlık kuruluşlarında uygulanan tedavi programlarımız mevcuttur. Ayrıca merkezimizde çocuklarda yaşanılan öz güven sorunlarının tedavisi için uzman terapistlerimiz ve çocuk gelişimi uzmanlarımız tarafından mindfulness nefes çalışmaları uygulanılmaktadır. Böylece çocuklar nefeslerini doğru ve etkin bir şekilde kullanmayı öğrenirken yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara karşılık baş edebilme becerisi kazanabilmektedir. Farkındalık etkinlikleri ile duygularının, düşünce ve davranışlarının farkına varabilirler. Tüm bunlara ek olarak çocukların yaş gruplarına uygun olarak oyun terapisi veya bilişsel-davranışçı terapi yöntemleri uygulanmaktadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklarda Öz Güven Eksikliği alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407