Öfke, bir durum engellendiğinde ortaya çıkan istenmeyen bir duygu olarak tanımlanabilir. Öfke nöbetleri 1,5 ila 2,5 yaş arası çocuklarda yaygındır. Çocuklarda Öfke Nöbeti sırasında çocuk; bağırma, çığlık atma, ağlama, vurma, tekme atma, başını çarpma, yere düşme gibi davranışlar sergiler. 2 yaş dönemi, çocuğun inatlaşma-zıtlaşma dönemi olarak bilinir. Bu dönem normal gelişimin bir parçasıdır ve özerklik dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde çocuklar sürekli dış dünyayı keşfetmek isterler ve özerkleşme-bağımsızlaşma konusunda ısrarcı davranırlar. Ebeveynlerinin koyduğu sınırları zorlayarak, kontrole karşı çıkarak her şeyi kendi başına yapmak konusunda ısrarcı davranırlar. Örneğin, kendi yemeğini kendisi yemek, giysilerini kendisi giyinmek ister, istediği şeyi almak konusunda ısrar eder.
Çocuklarda Öfke Nöbeti genellikle kişi kısıtlandığında, istediğini yapamadığında ve alamadığında ortaya çıkar. 2 yaşındaki öfke nöbetlerinin en yaygın nedeni davranışlara izin verilmemesi veya ertelenmesidir. Çocuk her ne kadar özerkleşmek-bağımsızlaşmak istese de ebeveynlerine bağlıdır ve bu durumu fark etmesi öfke nöbeti yaşamasına neden olur. Öfke Nöbetleri terapi desteği ile kontrol altına alınabilir. Bu alanda Adana’da çalışan kurumlar mevcuttur. Özel Adana Aile Danışma Merkezi de bu alanda çalışan psikologları ile hizmet vermektedir.
Öfke nöbeti için çocuğun bağımsızlığını ifade etmesinin bir yolu da denebilir. Bu davranış, çocuk kriz sırasında aileyi çekmeyi başarırsa veya istenen davranış ebeveynler tarafından yapılırsa pekiştirilecektir. Çocukların öfkeli davranışlarını pekiştirmek, çocuğun daha sık öfkeli davranışlar sergilemesine neden olur ve çocuk bu davranışa sahip olmak için istediğini elde etmeyi öğrenir.
Çocuklarda Öfke Nöbeti Tedavi Edilebilir mi?
Esas olan çocuk büyüdükçe ve geliştikçe saldırganlığı oluşturan gücü, toplumsallaşmasının kurallarıyla bağdaşır şekilde yararlı uğraş alanlarına dönüştürülmesi ve çocuğun uyumlu davranışlara yönelmesini sağlamaktır. Spora ve yarışmalara yönelen çocuk ve gençlerde saldırganlık dürtülerinin büyük ölçüde deşarj olduğunu kabul etmek gerekir. Her şeyden önce çocuğa hoşgörü gösterilmeli, ana-baba tutumu olumlu olmalı, çocuktaki saldırganlık yararlı hale dönüştürülmelidir. Örneğin kavga etmek yerine bir enstrüman çalmak gibi. Çocuk ana-baba ile özdeşim kuracağından dolayı, ana-baba tutum ve davranışlarıyla iyi bir model teşkil etmelidirler. Çocukların özgürlükleri sürekli ceza ve baskı ile kısıtlanmamalı ve hepsinden önemlisi sevgiden yoksun bırakılmamalıdır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi’nde çocuk psikologlarımız hem çocuk ile hem ebeveynler ile çalışmalar ve görüşmeler yaparak bu durumun tedavisini sağlamaktadır.
Aşırı saldırgan davranışlara tolerans gösterilmemelidir. çocuğun istekleri yerine getirilir, çocuk bu davranışta bulunduğunda, çocuk saldırgan davranışı isteklerini gerçekleştirmek için bir araç olarak görmeye başlar . Bu yolla istekleri yerine getirilmemelidir. Saldırgan davranışlar ödüllendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gösterilmelidir. Saldırgan davranışlar kesinlikle dayakla cezalandırılmamalıdır. Ana-babanın ilgisi sevgisi azaldığında ve fiziksel cezalar uzun süre devam ettiğinde, çocukta saldırgan, asi, sorumsuz davranışlar gelişir. Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında, yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanmalıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklarda Öfke Nöbeti ve Saldırganlık alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407