Çocuklarda Odaklanma Sorunu
Günümüzün en sık karşılaşılan sorunlarının başında gelen, çocuklarda odaklanma sorunu ve bir işe yoğunlaşamama problemi, DEHB gibi psikiyatrik sorunların habercisi olabilir. Teknoloji kullanımı ve aşırı kollayıcı tutumlar, iletişim ve sosyal becerilerin gelişimini engelliyor. Odaklanma sorununu aşmak için, çocuğun uyması gereken kurallar belirlenerek bunlara uyulması sağlanmalı. Ortamı dikkat çekici nesnelerden olabildiğince arındırarak, çocuğa sade bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Çocuğa gününü planlamayı öğretmek de sorunun aşılmasında yardımcı olabilir.
Odaklanma; bir iş yapılırken iç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, zihinsel açıdan belli bir süre dikkatin o işe verilmesidir. Odaklanma sorunu yaşayan kişiler ise dikkatlerini belli bir noktaya uzun süre veremeyebilir. Bu sorun nörolojik ya da psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Eğer DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı varsa ilaç tedavisi ve terapi ile çözülebilir.
Çocuklarda Odaklanma Sorunu Nedenleri
İlk olarak, belirli faktörlerin doğru dengede olduğundan emin olmak önemlidir. Çocuğunuzun günlük diyeti besleyici mi? Yeterince uyuyor mu? Bol bol egzersiz yapıyor mu? Çocuğunuzu üzen, kızdıran, endişelendiren veya heyecanlandıran başka faktörler var mı? İkincisi, beklentilerinizin ve hayatınızdaki diğer yetişkinlerin beklentilerinin makul olduğundan emin olmanız önemlidir. Çoğu çocuk için odaklanma yeteneği pratik gerektirir. Bu, doğal bir refleks değil, öğrenilmiş bir beceridir. Bu gelişmenin doğal olarak gerçekleşmesini beklemek, ilk kez anne-babalar için daha önce deneyimlemiş olanlara göre daha sinir bozucu olabilir. Çocuğunuzun davranışını aynı yaştaki diğer kişilerle karşılaştırın. Diğer ebeveynlerle konuşun. Eğitimcilere veya çocuk doktorunuza, çocuğunuzun yaşına göre ortalama dikkat süresinin ne olduğunu sorun.
Düzensiz bir defter veya çalışma alanı, öğrencilerin dikkatlerinin dağılmasına neden olabilir. Sınıfa düzensiz gelmek, çocuğunuzun ne öğretildiğine dikkat etmek yerine öğrenmek için gerekli araç ve materyalleri arayarak zaman harcaması anlamına gelir.
Okul veya notlarla ilgili kaygı, sınıfta odaklanma eksikliğine yol açan daha derin bir sorun olabilir. Bir dersten bunalmış veya stresli olan öğrenciler sadece kontrol edebilir ve bu da notların düşmesine ve düşük özgüvene neden olur.
Östrojen, testosteron, tiroit ve progesteron hormonlarındaki dengesizlikler, tüm vücudun hormonal dengesini bozabilir. Hafıza, konsantrasyon gibi bilişsel beyin fonksiyonlarında ve bedensel eylemler ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Bir çocuk her yere bakıyor ama okuması gereken kitabın sayfalarına bakıyorsa, bir başka olası neden de öğrenme bozukluğu olmasıdır. Teşhis edilmemiş disleksisi olan çocuklar , hayal kırıklığı ile kıpır kıpır olabilir veya diğer çocukların yapabildiklerini yapamayacakları için utanabilirler ve bu gerçeği örtbas etmeye kararlı olabilirler. Bir çocuk matematikle mücadele ediyorsa, başka bir şey hakkında düşünmesine veya ödevi tamamlamaktan kaçınmasına izin veren dikkat dağıtıcı şeyleri memnuniyetle karşılayabilir. İşitsel işleme sorunları , bir çocuğun öğretmenin söylediklerinin bir kısmını, dinliyor olsa bile kaçırmasına neden olabilir ve bu, dikkatini vermiyormuş gibi görünebilir. Bazı çocuklar öğrenme güçlüklerini fazladan çalışarak telafi edebilirler ve işin çok zorlaştığı bir sınıfa ulaşana kadar başarılı olabilirler.
Çocuğunuzun daha iyi odaklanabilmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Yapabileceğiniz ilk şey, çocuğunuzun yeterince uyuduğundan emin olmaktır. İlkokul çağındaki çocukların çoğu hala 10-11 saat uykuya ihtiyaç duyar. Genellikle akşam 7 ile akşam 9 arasında yatarlar ve sabah 6 ile akşam 8 arasında uyanırlar. 12 yaşın üzerindeyken 8-9 saat uyku yeterli olabilir, ancak gençlerin genellikle daha fazlasına ihtiyacı vardır.
Ardından, çocuğunuzun minimum abur cubur ve şekerle iyi, besleyici bir diyet yapıp yapmadığını kontrol edin. Son olarak, çocuğunuzla bilgisayarda veya tablette ne kadar zaman geçirdiği hakkında konuşun . Cuma gecesine veya hafta sonuna kadar ekran süresinin olmayacağına dair bazı limitler belirlemeniz ve bir anlaşma veya kontrat yapmanız gerekebilir. Okul çağındaki çocuklar için günde iki saatten fazla ekran süresi tavsiye edilmez. Çocuğunuz daha büyükse ve bilgisayarı ödev için çok kullanıyorsa bu zordur. Bu durumda, dikkatlice izleyin ve çocuğunuzun video oyunları oynamadığından veya sosyal medyayı aşırı kullanmadığından emin olun.
Çocuğunuzun odaklanma sorunlarına neyin neden olduğunu öğrendikten sonra, bunun üstesinden gelmek için bir plan yapmaya hazırsınız demektir. Çocuğunuzun konsantrasyon becerilerini geliştirmesine nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda daha fazla ipucu için bir ruh sağlığı uzmanına danışabilirsiniz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklarda Odaklanma Sorunu alanında da terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407