Çocuklarda Diş Gıcırdatma
Çocuklarda diş gıcırdatma ve sıkma (bruksizm), her yaşta ortaya çıkabilen genellikle uyku sırasında, dişleri bilinçsizce sıkarak yapılan bir eylemdir. Normal olmayan bu durum, oldukça rahatsız edici bir sesin duyulmasıyla ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık, çocuğun kendisi tarafından pek algılanmaz. Ancak aileler, çocukların uyku sırasında dişlerini gıcırdattığını rahatça fark edebilmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı; gündüz saatlerinde, gece uykuda veya hem gece hem gündüz ortaya çıkabilmektedir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Teşhisi
Çocuklarda diş gıcırdatma teşhisi konması için, çocuğunuzun uyurken diş gıcırdatma sesleri, buna karşılık gelen diş aşınması, sabah çene ağrısı, baş ağrıları ve/veya çene kilitlenmesi göstermesi gerekir. Bu belirtiler rutin bir randevu sırasında bir diş hekimi tarafından fark edilebilir veya çocuğunuz sabah ağrısından veya kötü uykudan şikayet ederse bir doktor tarafından tespit edilebilir. Uyku bruksizmi gece boyunca meydana geldiğinden, diş hekimleri, çocuğun uykusu sırasında gıcırdatma veya diş sıkma seslerine ilişkin ebeveynlerin görüşlerini dikkate almalıdır. Bakım sağlayıcınız, potansiyel tetikleyici faktörlerin daha eksiksiz bir resmini elde etmek için mevcut stres faktörleri hakkında da sorular sorabilir. Daha nadiren, bruksizm veya diğer uyku bozuklukları belirtilerini kontrol etmek için çocuğunuzu polisomnografi, gece uyku muayenesi için sevk edebilirler.
Çocuklarda bruksizm, muhtemelen psikolojik faktörlerin, aile öyküsünün ve çevresel tetikleyicilerin bir kombinasyonu nedeniyle ortaya çıkar. Henüz net olmasa da genetik sebeplerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar ayrıca erkek çocuklarda diş gıcırdatma olduğu da saptanmıştır. Bruksizme yatkın kişiler, stres veya pasif içicilik gibi bir veya daha fazla ek faktör tarafından tetiklenebilir. Stres ve kaygı ile birlikte, bruksizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi diğer bazı rahatsızlıkları olan çocuklarda daha fazla ortaya çıktığı saptanmıştır Bruksizm ayrıca parasomniler, horlama ve uykuyla ilişkili solunum bozuklukları dahil olmak üzere uyku bozuklukları ile ele alınabilir. Ancak bunların gece diş gıcırdatmasının bir nedeni mi yoksa etkilediği bir durum mu olup olduğunu söylemek güçtür.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Belirtileri
- Çocuğunuz uyurken, dişlerin gıcırdatması ve birbirine karşı hareket etmesinden kaynaklanan gıcırdatma veya sesleri
- Sık sık gıcırdatma sırasında dişlere uygulanan baskı ve stresin neden olduğu, çiğneme veya ısırma sırasında diş hassasiyeti veya ağrısı.
- Çocuğunuz çene ağrısı, ağrı ve gerginlikten şikayet edilmesi, nedeni ise geceleri diş gıcırdatırken çene kaslarının aşırı kullanılmasıdır.
Çocuğunuzun dişlerinde olağandışı aşınma ve yıpranma olabilir. Bunun bir diş hekimi tarafından teşhis edilmesi gerekir. Bruksizm, gece hava yolu tıkanıklığının bir işareti olabilir. Apne, astım veya büyümüş bademcikler gibi hava yolu tıkanıklığının diğer yaygın nedenleri gibi diş gıcırdatmasının yaygın bir nedenidir. Çocuğunuzun diş hekimi bu sorunlardan herhangi birinden şüphelenirse, test veya tedavi önerebilir. Bu sadece çocuğunuzun dişlerini ve sağlığını korumakla kalmayacak, aynı zamanda büyümeleri ve eğitimleri için önemli olan geceleri yeterince dinlendirici bir uyku çekmelerini de sağlayacaktır. Çocuğunuz strese tepki olarak geceleri dişlerini gıcırdatıyorsa, çocuğunuzun gün içinde stresi yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olmak, geceleri daha dinlendirici bir uyku çekmesine yardımcı olabilir. İster yaklaşan sınavları düşünmek, ister bir öğretmenle ilgili bir sorun ya da oyun parkı kabadayısıyla ilgili bir sorun olsun, stres çocukların geceleri dişlerini gıcırdatmasına neden olabilir. Onu neyin rahatsız ettiğini öğrenmek için önce çocuğunuzla konuşun. O zaman soruna bir çözüm bulmasına yardım edin. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Çocuklarda Diş Gıcırdatma hakkında terapi ve danışmanlık seansları yapmaktadır. Bünyesindeki uzman psikologlar ve çocuk gelişim uzmanları ile kurumumuz hizmetinize açıktır.
Çocuklarda diş gıcırdatmanın nedenlerinin psikolojik kaynaklı sebeplerine bakacak olursak; stres, kişilik özellikleri ve kaygı problemleri, hayatındaki ani değişimler (okul değişikliği, okul hayatındaki başarı düşüklüğü, ebeveynler arasındaki sorunlar ve boşanmalar, kardeş kıskançlığı vb.) gibi psikolojik nedenler sıralanabilir. Çocuklarda bu gibi dışsal etkenler diş gıcırdatma seviyesindeki artışa neden olmaktadır. Çocukta belirgin bir şekilde davranış değişikliğinin de eşlik ettiği ani diş gıcırdatma artışı gözlenen bu gibi durumlarda çocuk gelişim uzmanları ve psikologlardan destek almakta fayda vardır. Zaman içerisinde davranışların ve duygusal durumun düzelmesi ile birlikte eğer diş gıcırdatma seviyesinin artışındaki etken psikolojik ise bruksizm şiddetinde azalma gözlenir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuklarda Diş Gıcırdatma konusunda psikoterapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407