Çocuk Ruh Sağlığı
Çocukların durmaksızın gelişen ve değişen fiziksel ya da ruhsal doğaları, erişkinler için geçerli ruh sağlığı tanımının dışına taşan özgün bir psikolojik gözlem ve değerlendirme gerektirir. Çünkü çocuk, erişkin insanın minyatürü değildir. Bedensel ve ruhsal olarak olgunlaşmış bir erişkin olma yolunda ilerleyen, farklılaşan süreçleri yaşar. Örneğin; iki yaşındaki bir çocuk, dört yaşındaki bir çocuktan ruhsal gelişim bakımından çok farklı olduğu gibi, dört yaş çocuğu da okul çağı çocuğundan önemli özelliklerle ayrılır. Çocuk Ruh Sağlığı gelişimsel ve psikolojik gelişmelerin tamamını takip eder.
Çocuk ruh sağlığının sağlıklı değerlendirilebilmesi için gelişim dönemlerine karşılık gelen ruhsal yapılanmaları, mevcut aile sistemi, çevresel faktörler ve bütün bunların birbirileriyle olan dinamik etkileşimleri ayrıntılı olarak irdelenmelidir. Çocuğun ve ergenin içinde olduğu ruhsal gelişim basamağının saptanması, anne babaların ebeveynlik yaklaşımlarını olumlu biçimde etkiliyor, ilişkilerdeki olası çatışmayı üstesinden gelinebilir hale getiriyor.
Çocuk Ruh Sağlığı Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Ruhsal Bozukluk Nasıl Belirti Verir? Her birimizin duygu durumları, heyecanları, üzüntüleri olduğu gibi ruhsal bozukluklar da farklı insanlarda farklı belirtiler verir.
- Yetersiz uyku veya uykuda huzursuzluk
- Endişeli ve huzursuz hissetmek
- Yorgun, huysuz, yorgun, sinirli, ağlamaklı veya çoğu zaman üzgün hissetme
- Zevk alınan işleri-hobileri yapmaktan keyif almama ve uzun süreli bırakma durumu
- Sosyal bozukluk ve arkadaş kaybı
- Unutkanlık, kontrol kaybı veya dikkatsizlik
- Gergin kaslar
- Hızlı kilo kaybı veya alımı
- Açıklanamayan ağrılar, fiziksel anlamda kötü hissetme
- Okul veya işe gitme isteğinin bitmesi
Ruhsal Durumu Konusunda Endişe Ettiğin Birine Nasıl Yardım Edebilirsin?
- Bkz: Yukarıda belirtilen ruhsal bozukluk belirtilerini izle
- Konuş ve dinle: Neler hissettiğini ve hayatında neler olduğuyla ilgili sohbet et
- Yardım almaya ikna et.
İnsanlar psikolojik yardım almayı yanlış anlayabilir veya aşırı tepki gösterebilir. Bu durumlar karşın ruhsal sağlığından endişe ettiğin bir yakınına yaklaşmayı denemeden önce bu konuda bir sağlık profesyonelinden destek almak faydalı olabilir.
Diğer Yöntemler
- İletişimi açık tutmak ve olumsuz bir davranışı yargılamak için acele etmemek.
- Müdahaleci ve saldırgan olmamak
- Kişi ile zaman geçirmek
- Duyguları ciddiye almak
- Sosyal yaşantısını desteklemek
- Egzersiz, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve hobilere teşvik etmek
- Kişiye onu sevdiğini hissettirmek
Ruhsal Bozukluklar Nasıl Tedavi Edilir?
- Araştırmalar erken dönemde yapılan doğru yardımların daha etkili olduğunu gösteriyor.
- Bilişsel davranış terapisi ve psikolog desteği
- Daha ciddi vakalarda psikiyatr desteği ve ilaç tedavisi
- Hafif vakalarda egzersiz ve sağlıklı beslenme
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologlar ile Çocuk Ruh Sağlığı alanında da danışmanlık ve terapi hizmeti vermektedir.
İyi bir ruh sağlığına sahip olan çocuklar ve ergenler psikolojik ve sosyal olarak en üst düzeyde işlev görebilme, iyi bir kişilik geliştirme, düzenli ve sağlıklı arkadaş ve aile ilişkilerine sahip olma ve üretken olma imkânına sahiptirler. Sosyal ve ekonomik olarak bu bireyler etkin bireylerdir.
Çocuk Ruh Sağlığı’nın Önemi
Çocuk, kişiliğinin temelini oluşturan ilk ruhsal yapıyı 0-6 yaşlarında oluşturmaktadır. Bu dönemden sonra ilk yaşantılarıyla birleştirip ruhsal yapısını tamamlayarak yaşamını sürdürür. Çocuğun kendi başına bir fert olduğunu hissedip ilk izlenim ve yaşantılarını kazandıracak anne-baba, daha sonra ailenin diğer bireyleridir. Günümüzde yapılan araştırmalar göstermiştir ki çocukla onu yetiştiren arasındaki ilişkinin çocuğun gelişiminde rolü büyüktür.
Çocuğun anne-baba ile sağlıklı ilişkiler içinde geçireceği ilk yıllar, onun geleceğinin en önemli güvencesidir. Başta anne olmak üzere diğer aile bireyleri, olumlu ya da olumsuz etkileriyle çocuğu bir birey olarak hazırlamakta ya da onun gelecekteki yaşantısı için temeller oluşturmaktadırlar.
Çocuk erişkin insanın küçük bir örneği değildir. Çocuğun sürekli gelişen ve değişen bir birey olduğu göz önünde bulundurularak farklı yaşlarda farklı ruhsal özellikleri olduğu bilinmelidir. Yani çocuğun ruh sağlığı açıklanırken onun gelişimsel özelliklerini de bilmek gerekir.
Örneğin, korku çocukluk çağında sıklıkla görülen ruhsal bir durumdur. Karanlıktan, korkan çocuk yadırganmaz ama bu korkuları yetişkin biri gösterdiğinde normal sayılmaz ya da iki yaşındaki bir çocuğun istediğini elde etmek için yere yatıp tepinmesi o çağ için normal görülürken yetişkin bir insanın bunu yapması normal karşılanmaz.
Aileler, üyelerin birbirlerine ortak hedefler, yakın duygusal bağlar, beklentiler ve yaşanmışlıklarla bağlı olduğu çok karmaşık yapılardır. Anne depresyona girdiği zaman, anne baba arasında kavga yaşandığında ya da baba işini kaybettiğinde tüm ailenin özellikle de çocukların bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir.
Çocuk ve ergenlerin ruhsal gelişiminde en büyük sorumluluk daha çok anne ve babaya düşer. Bu çoğu anne baba bu konuda çok hassastır. Bu nedenle de bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için çaba gösterirler. Günümüzde aile yapısının giderek farklılaşıyor. Bunun sonucunda da, anne babaların çocuk yetiştirme konusunda çok yalnız ve belirsizlik içinde kaldıkları görülüyor.
Ruh sağlığı bozuk olan bir çocuk, tüm hayatı boyunca bu bozuklukla yaşamak zorunda kalır. Bunun sonucunda olumsuz davranışlar sergileyebilir ve diğer insanlarla sorunlu ilişkiler içine girebilir. Bu nedenle de çocuklarda ruh sağlığının düzgün olmasına çok dikkat edilmesi gerekir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuk Ruh Sağlığı alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407