Çocuk Psikoterapisi
Çocuk psikoterapisi, çocukların ve ergenlerin karmaşık duygu ve düşünceleri anlamlandırmalarına yardımcı olur. Bireyin doğum öncesi döneminden başlayarak ergenlik evresine kadar süregelen gelişimini ele alır. Bir bilim dalı olan çocuk psikolojisi, büyüme ve olgunluk aşamalarını, çevresel faktörlerin bireyin gelişimine olan etkisini ve çocukla toplumun diğer üyeleri arasındaki duygusal ve sosyal etkileşimlerini konu edinir.
Çocuk psikoterapistleri, çocukların kendilerince anlatarak mümkün olmayan duyguları anlamalarına yardımcı olmaya çalışır. Bunu oyun yoluyla, çizim yaparak ve olaylar ve deneyimler hakkında konuşarak yaparlar. Çocuk psikoterapisine, ilişkin çalışmalar, okul öncesi çocuğunun konuşma ,oyun, heyecan ve faaliyetleri gibi belirli davranış yüzlerinin incelenmesinin yetersiz olduğu görülmüş ve günümüzde çocuk psikolojisi, çocuğun belirli gelişim yüzleri yerine, gelişim biçimlerinin tümünü inceleyen bilim dalı haline gelmiştir.
Terapist doğrudan çocuğun iç dünyasını etkileyen dış etkenlere yönelir. Çocuk Psikoterapisinde en sağlıklı çözüm, oyundur. Çünkü çocuğun duygularını en iyi biçimde ortaya çıkarabilmesi oyun ortamında gerçekleşir.. İşte bu yüzden oyun, çoğu çocuk terapistinin alet çantasındaki en temel araçlardan biridir.
Bir yetişkinin seans odasında rahatça koltuğa yerleşip kendisini düşüncelerinin içine bırakarak onları terapiste anlatması; çocuk için terapistle beraber bir oyunun içerisine girip istediği gibi oyun oynamasıyla aynıdır. Oyun, çocuğun dilidir. Terapistin görevi ise bu dili iyice öğrenip çocukta kaygı yaratan durumu yakalayarak çocuk için başa çıkılabilir hale getirmektir Psikoterapinin ilk amacı, çocukta yer etmiş endişe ve korkuların terapist yoluyla saptanarak dışa vurulmasıdır.
Psikoterapi için en uygun ortam, çocuğun maket yapma, boyama, bulmaca çözme gibi basit oyunları rahatça oynayabileceği bir odadır. Her seansta aynı oda kullanılmalı ve bu odanın dekoru mümkün olduğu kadar az değiştirilmelidir. Seansın aynı odada, aynı oyuncaklarla ve aynı saatlerde gerçekleştirilmesi, çocuğa bir düzen ve kararlılığın telkin edilmesi açısından yararlıdır.
Çocuk Psikoterapisinin Amacı
Çocuk psikoterapistleri bireysel çocuklarla çalışır. Çocuk psikoterapisinin amacı, çocuğun inandığı bilinçli olmayan fantezilerden kurtarmak ve zamanla onun tepkilerinin bu fantezilerden daha az etkilenmesini sağlamaktır. Bebekleri veya çok küçük çocukları hakkında endişeleri olan ailelerle görüşebilirler. Bir çocuğun terapisinin yanı sıra ebeveyn destek seansları da sunulmaktadır. Bir çocuk bakımdaysa, koruyucu aile ve sosyal hizmet uzmanlarıyla destek çalışmaları yürütebilir. Çocuk psikoterapisi, psikolojik veya duygusal zorluklar bir süredir devam ediyorsa veya oldukça şiddetliyse sunulur. Aynı zamanda, herkesin sorun hakkında kafası karıştığında ve hiç kimse çocuğun zorluğunu tam olarak anlamadığında bir seçenektir.
Çocuk Psikoterapisi Tedavi süresi
Çocuk psikoterapisi birkaç seanstan iki yıla kadar sürebilir. Randevular haftalık, iki haftada bir veya aylık olabilir, ancak psikoterapi tedavisi ayrıca haftada üç seansa kadar yoğun çalışma anlamına gelebilir. Bir değerlendirmenin ardından, bir tedavi planı üzerinde anlaşmaya varılacaktır, bu kısa vadeli olabilir (altı haftadan altı aya kadar) veya daha uzun vadeli destek anlamına gelebilecek (bir yıl veya daha fazla) devam eden çalışma önerilebilir.
Bazen birkaç seans bazı şeyleri çözebilir. Bazen daha uzun sürer ve bir çocuk psikoterapisti, bir çocukla bir yıl veya daha fazla çalışması gerektiğini önerebilir. Bazı çocuklar, haftada üç kez daha yoğun tedaviden yararlanan güçlükler yaşarlar. Çocuklar genellikle seanslarda kendi başlarına görülürler. Daha büyük çocuklar genellikle zorlukları hakkında konuşabilirler, daha küçük çocuklar ise seanslarda oynayabilir veya resim çizebilir. Bazen çocuklar kelimelerle veya oyunlarla iletişim kurmakta zorlanırlar.
Çocuk psikoterapistlerimiz, davranışlarının ne anlama geldiğini anlamak için seansa nasıl tepki verdiklerini ve çocuğun onlarla nasıl ilişki kurduğunu izler. Çocuk psikoterapistleri her hafta aynı saatte ve aynı odada çocukları görmeye çalışırlar. Öngörülebilir bir rutin çalışmayı destekler. Herhangi bir psikolojik tedavide, kendinizi daha iyi hissetmeden önce daha kötü hissetme riski vardır. Davranış, düzelmeden önce kısa vadede daha da kötüleşebilir. Bu birkaç nedenden dolayı olabilir.
Çocuklar bazen seanslarının hoş karşılanmayan duygu, düşünce ve hatıraları canlandırdığını görebilir. Bu onları dışlayıcı, terapistlerini eleştiren ve hatta terapi seanslarına katılmak istemeyen biri haline getirebilir. Çocuklar genellikle tedavi sırasında çok fazla duygusal enerji sarf edebilirler.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuk Psikoterapisi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere Randevu sayfamızdaki formu doldurarak veya aşağıdaki iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Telefon :