Çocuğum Ders Çalışmıyor
Birçok ebeveynin ve eğitimcilerin ortak noktası ve çözmeye çalıştıkları önemli problemlerden biri çocukların ders çalışmak istememesidir. Günümüz hayatında çocukların etrafında gün boyu dikkatlerini dağıtacak çok fazla etken var (Televizyon, bilgisayar, oyun vs.) Bütün gün okulda eğitim maratonu içerisinde bulunan çocuklar eve geldiklerinde genellikle bu koşuşturmadan uzaklaşmak isterler ve bunun sonucu olarak da başta ev ödevleri olmak üzere okul dışında derslerine ait tekrar yapmaktan kaçınırlar. Bilindiği gibi eğitim sistemi ve öğrenme metotları okulda verilen dersin tekrarını gerektirmektedir. Peki Çocuğum Ders Çalışmıyor diyen ebeveynler ne yapmalı?
Çocuğunuzun ders çalışması veya tekrar yapması gerektiğini düşünüyorsunuz ama çocuğunuz bunları yapmak istemiyorsa birkaç ipucu işinize yarayabilir.
- Evinizde çocuğunuza uygun ders çalışma alanı oluşturun.
Her birey kendine ait bir yaşam alanının olmasını ister. Çocuklar için kendilerini rahat hissedebilecekleri, onların isteklerine uygun bir çalışma alanı oluşturursanız ders çalışma sürecini daha kolay benimseyeceklerdir.
- Çocuğunuzla birlikte olun.
Hiçbir çocuk “odana git ve ödevlerini bitir” tarzı cümlelerden hoşlanmaz. Aksine ebeveynler uğraştıkları işleri kısa süreli de olsa bırakıp çocuklarının derslerine yardımcı olursa çocuk ders çalışmaya adapte olma sürecini daha rahat atlatmış olur. Unutmayın ki onlarla geçireceğiniz her an çocuklarınız için çok önemlidir.
- Her derse nasıl çalışacağını öğretin.
Fiziki şartları oluşturduktan sonra çocuklarınıza ders çalışma sürecinde yol gösterici olun. Hangi dersi hangi yöntem ile çalışacağını ve dersleri neye göre önem sırasına koyacağını beraber belirleyin.
- Haftalık çalışma programı yapın
Haftalık ders çalışma programı çocuğunuzun düzenli bir hayatının olmasına da yardımcı olur. Ders çalışma sürelerini belirlerken oyun saatlerini, televizyon ve bilgisayar başında geçirecekleri vakitleri de planlamanız çocuğunuzu rahatlatıp motive edecektir.
Ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorulardan olan ‘Çocuğum ders çalışmıyor, ne yapabilirim?’ ya da ‘Çocuğum neden ders çalışmıyor?’ soruları ailelerin bu konu ile ilgili yazılar okumalarına, çözüm önerileri uygulamalarına, bu konu ile ilgili destek almalarına neden olur. Bu konu çoğunlukla akademik erteleme davranışı içinde değerlendirilse de ders çalışmamak başlı başına bir durumdur. Çocuk akademik erteleme davranışı içinde bulunuyorsa yani ders çalışmayı, sınav hazırlığını ya da verilen bir projeyi yapmayı sürekli olarak erteliyorsa ya da hiç ders çalışmıyorsa, derslere olan ilgisizliği çözüm önerileriyle üstesinden gelinebilir.
Çocuğum Ders Çalışmıyor diye dert yakınıyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Bu durum için çocuğa veya ebeveynlere danışmanlık hizmeti veren Özel Adana Aile Danışma Merkezi sizinle.
Çocuğum Ders Çalışmıyor Diyen Ebeveynlere Öneriler
- Çocuk ders çalışmıyor ise öncelikle sorunun kaynağı anlaşılmalı ve çocuğun ders çalışmadığının nedenleri araştırılmalıdır.
- Çocuğun beslenme ve uyku rutini konusunda herhangi bir problem yaşamadığından emin olunmalıdır.
- Aile içinde mutlu ve pozitif aile iklimi oluşturmalıdır.
- Aile içi mutluluk, güven, kendini değerli ve özel hissetme, beraber eğlenme gibi pozitif duygular veren etkinliklerin ebeveynlerle beraber yapılmasına itina edilmelidir.
- Öncelikle ertelemeyen ebeveyn modelinde olunmalıdır. Aile içinde kullanılan dile dikkat edilmeli, ‘şimdi değil’, ‘yarın’, ‘birazdan’, ‘daha sonra’, ‘boşver’ gibi erteleyici dil kullanılmamalıdır. Erteleyici dil kullanımı yerine ‘haydi’, ‘hemen’, ‘şimdi’ ya da ‘tam zamanı’ gibi erteleme karşıtı olan ifadelere ikili konuşmalarda çok daha fazla önem verilmelidir.
- Her bireyde olduğu gibi çocukların da motivasyona ihtiyacı olduğu durumlar olabilir. Çocuğu olumlu olarak destekleme ve möoptivasyon artırıcı konuşmalar ya da etkinlikler yapmak onun ders çalışmama davranışına bir öneridir.
- Aile içinde günlük, haftalık ve aylık olarak oluşturulan rutinler beraber ve aksatmadan yapılmasına özen gösterilmelidir.
- Çocuğunuz erteleme davranışlarını en fazla hangi derslerde gösterdiğinin nedenleri anlaşılmaya çalışılmalıdır.
- Çocuğun ders ve okul ortamı hayatına ait duygu ve düşüncelerini dinlemek önemlidir. Çocuğun anlatacağı şeyler ders çalışmama ya da ders çalışmayı erteleme davranışının altında yatan sebebi açıklayabilir.
- Özellikle ev ortamında kitap, dergi okuma alışkanlıklarının geliştirmesi ve bu konuda çocuklarıa örnek olunması, ilerideki olası ders çalışmama problemine bir çözümdür.
- Teknoloji kullanımı konusunda çocuklara örnek olmak, teknoloji kullanımına sınırlandırma getirilmesi, teknoloji kullanımının sınırını ve içeriğinin ebeveyn tarafından belirlenmesi gerekir.
- Çocuğun okulundaki Psikolojik Danışma Merkezindeki profesyonel eğitimciler ile işbirliği geliştirilmesi çocuğun ders çalışmama sorununa çözüm geliştirilmesine yardımcı olur.
Ders çalışma dönemlerinde çocuğunuzun doğal olarak sıkıldığı çalışmak istemediği dönemler olacaktır. Bu dönemlerde çocuğunuza dert ortağı olun. Onun sorunları, sıkıldığı yerleri dinleyin. Çalışmasının, iyi bir başarı elde etmesinin önemli olduğunu fakat başarısız olması durumunda onu hala seveceğinizi, sevginizin çocuğunuzun başarısıyla ilgisi olmadığını vurgulayın.
Son olarak çocuğunuzun pes etmesine izin vermeyin. Üst üste gelen başarısızlıklar motivasyonu düşürecektir ve “çabalamama rağmen başarısız oluyorum” düşüncesine neden olacaktır. Bu noktada çocuğunuz ders çalışmayı bırakabilir veya azaltabilir. Fakat unutulmaması gereken önemli kısım ders çalışmanın bir süreç olduğu ve zaman zaman başarısızlıklar olsa bile süreç sonunda istenen başarıya ulaşılması için düzenli bir şekilde ders çalışılması gerektiğidir.
Bunların hepsini yapıyorsunuz yine de çocuğunuzun motivasyonunu sağlayamıyorsunuz ya da başarısında bir değişim olmuyorsa. Yaşadığınız problemle ilgili çalışan bir uzmandan yardım almayı unutmayın.
Çocuğum Ders Çalışmıyor diyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere bu alanında da danışmanlık terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407