Ölüm, hakkında konuşulması en zor olan konulardan biridir, algılanması ve kabullenilmesi zor bir durumdur. Fakat ölüm hayatın acı bir gerçeğidir ve bu sebepten hakkında düşünmek ve konuşmak gerekir. Kimi çocuklar ölümle erken yaşta karşılaşmak zorunda kalabilirler. Kimi zaman sokakta gördükleri ölmüş bir hayvan, kopmuş bir bitki, televizyonda izledikleri bir haber, beslediği bir hayvanın ölümü, sevdiği bir kişinin kaybı, çocuğu ölümle tanıştırır.
Her çocuk bir şekilde tanışarak bu konuyu merak eder, ölüm algısı nedeniyle çocukta endişe oluşabilir ve bunların sonucunda kaygılanabilir. Çocuğa Ölümü Anlatmak bu sebeple çok önemlidir.
Yaş bazında incelemek gerekirse çocuklar ancak 5 yaşından sonra ölümün geri dönülemez bir vaka olduğunu ve yalnızca canlılar için var olduğunu öğrenmeye başlarlar. 6-7 yaşlarında ise ölüm, hastalık veya yaşlılığa bağlı olarak oluşabileceğini öğrenir. Çocuklar ancak ilkokul yıllarının sonuna doğru, 10-12 yaşlarında ölümün bu dünyadaki hayatın sonu olduğunu ve ölen bir canlının bir daha bu dünyaya dönmeyeceğini anlayabilirler.
Çocuğa Ölüm Nasıl Aktarılmalı?
Öncelikle her konuda olduğu gibi, bu durumda ebeveynler çocuğunu tanıyarak, duygu durumunu mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Açıklamalarda bu konuyla ilgili hikaye kitaplarından destek alabilirsiniz. ‘Ölüm’ kelimesini kullanmak önemlidir. ‘yıldız oldu, uçtu’ ‘hayatını kaybetti’, ‘gitti’, ‘vefat etti’ gibi kavramlar çocuğun kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. Dolayısıyla ‘öldü’ demek önemlidir. Çocuğun sorularına cevap verilmesi bu noktada çok önemlidir. Az ve öz konuşmalarla soruları cevapsız bırakılmamalıdır. Çocuğa bu süreçle ilgili asla yalan söylenmemelidir. Güven bağının sarsılmaması açısından gerçekleri konuşmak bu konuda çok önemlidir. Daima dürüst olunmalıdır. Kaybı hatırlatan resimler çizmek, kayba ithafen mektup yazmak, vefat eden kişinin resimlerine bakmak, videolarını seyretmek, ölen kişi hakkında konuşmak ve anı anlatmak, yetişkinlere olduğu kadar çocuğa da iyi gelecektir. Ölen kişiyi anacak etkinlikler, o kişi adına bitki dikmek, anı defteri oluşturmak, sergi açmak yas sürecini sağlıklı geçirmeye olanak sağlar. Çocuğun bu süreçte kendisini ve duygularını ifade etmesine imkan sağlamak önemlidir. Öfkeli, kızgın, şaşkın olabilir. Çocuğu eleştirmemek, rencide etmemek önemlidir. Bu konu için bir uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi sizlere Çocuğu Ölümü Anlatmak konusunda uzman çocuk psikologları ile destek sağlamaktadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Çocuğa Ölümü Anlatmak alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407