Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Boşanma, mevcut aile yapısını değiştiren en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bu durum, normal gidişatın tersi veya değişik bir durumu olduğu için, aile içerisindeki bireylerin hepsini önemli ölçüde etkilemesi de kaçınılmazdır. Bu etkilenmede karşılıklı etkileşim içerisinde, çocuk- anne, çocuk-baba, anne-baba, çocuklar kendi aralarında ayrı ayrı etkilenmesi ve bunların ikişerli olarak birbirini etkileyip, yeni oluşuma ayak uydurmaya çalışması durumu söz konusudur. Boşanmanın en çok etkilediği kişiler ise şüphesiz çocuklardır. Hatta bu durum bazen o kadar ileri gider ki anne-babalar kendi sorunlarından veya stres faktörlerinden dolayı, bu turlu bir hayat aşaması ve stres faktörü durumunda, çocukları hiç hesaba katılmaz veya en son akla gelir. Bu sebeple boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri travmatik sonuçlanabilir.
Ayrılık veya boşanma, ilgili herkes için oldukça stresli ve duygusal bir deneyimdir, ancak çocuklar genellikle tüm dünyalarının alt üst olduğunu hissederler. Her yaşta anne babanın evliliğinin dağılmasına ve ailenin dağılmasına tanık olmak travmatik olabilir. Çocuklar şok, kararsız veya kızgın hissedebilirler. Hatta bazıları evdeki sorunlar için kendilerini suçlayarak kendilerini suçlu hissedebilir. Boşanma hiçbir zaman sorunsuz bir süreç değildir ve kaçınılmaz olarak böyle bir geçiş zamanı, bir miktar keder ve zorluk olmadan gerçekleşmez. Ancak, onların refahını birinci önceliğiniz haline getirerek, çocuklarınızın acısını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Desteğinizle, çocuklarınız bu huzursuz edici zamanı yalnızca başarılı bir şekilde atlatmakla kalmaz, aynı zamanda sevildiğini, kendinden emin ve güçlü hissederek ve hatta her iki ebeveyne daha yakın bir bağla bu süreçten çıkabilir.
Mümkünse bir aile toplantısı düzenleyin ve çocuğunuzun anlayabileceği kelimelerle “Artık annen ve baban birlikte mutlu değiller. Sürekli kavga ediyoruz ve buna engel olamıyoruz. Artık aynı evde yaşamanın doğru olmayacağını düşünüyoruz. Bu şekilde seninle daha iyi ilgilenme şansımız olacak” deyin. Anne ve babasının, onun anne ve babası olarak kalacaklarını ve hala onları görmeyi sürdüreceğini, fakat eşlerden birinin artık başka bir evde yaşayacağını söyleyin. Bu süreçte zorlanıyorsanız ve boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri konusunda destek almak istiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi uzman psikologlarından yardım alabilirsiniz.
Çocuklara boşanma nasıl anlatılır?
Çocukların bunalmış hissettikleri ve boşanma sırasında hissettikleri etkilere nasıl tepki vereceklerini bilemedikleri bazı durumlarda, sinirlenebilir veya sinirlenebilirler. Öfkeleri çok çeşitli algılanan nedenlere yönelik olabilir. Boşanma sürecindeki çocuklar ebeveynlerine, kendilerine, arkadaşlarına ve başkalarına öfke gösterebilir. Birçok çocuk için bu öfke birkaç hafta sonra dağılırken, devam ederse, bunun boşanmanın çocuklar üzerinde kalıcı bir etkisi olabileceğinin farkında olmak önemlidir.
Çocuklarınıza boşanmanızı anlatmak söz konusu olduğunda, birçok ebeveyn nasıl konuşacağını bilemez. Konuşmaya oturmadan önce söyleyeceğiniz şeyleri hazırlayarak hem kendiniz hem de çocuklarınız için konuşmayı biraz daha kolaylaştırmalısınız. Zor soruları önceden tahmin edebiliyorsanız, kendi endişelerinizle önceden başa çıkabiliyorsanız ve onlara ne söyleyeceğinizi dikkatlice planlayabiliyorsanız, çocuklarınızın haberleri ele almasına yardımcı olmak için daha donanımlı olacaksınız. Ne kadar zor olursa olsun, empatik bir tonlamaya çalışın ve en önemli noktaları en baştan ele alın. Çocuklarınıza karşı dürüst olmak, ancak eşinizi eleştirmemek çok önemlidir. Bu, sadakatsizlik gibi incitici olaylar olduğunda özellikle zor olabilir, ancak biraz diplomasi ile suçlama oyununu oynamaktan kaçınabilirsiniz.
Okul öncesi dönemdeki çocuklar ebeveynlerinin ruh hallerini ve tutumlarını yansıtacağından, ebeveynler boşanmayı mümkünse açık ve olumlu bir şekilde ele almalıdır.
Okul çağındaki çocuklar şefkatli bir çevrede büyümüşlerse, boşanma sırasında terk edilmekten korkmaları doğaldır. Daha küçük çocuklar, özellikle 5 ila 8 yaşındakiler, kavramı anlamayabilir ve ebeveynleri onları boşanıyormuş gibi hissedebilir . Babalarını kaybetme konusunda endişelenebilirler (veya tam tersi) ve ebeveynlerinin tekrar bir araya geleceğini hayal edebilirler. Aslında, genellikle ebeveynlerinin evliliğini “kurtarabileceklerine” inanırlar.
İlkokul çocukları boşanma sırasında aşırı kayıp ve reddedilme hissedebilir, ancak ebeveynler çocuklarının özgüven ve güvenlik duygusunu yeniden inşa edebilir. Başlamak için, her ebeveyn çocukla kaliteli zaman geçirmeli ve onları duygularını açmaya teşvik etmelidir. Ebeveynlerden birinin onları terk etmeyeceğine dair güvence verin ve boşanmanın onların suçu olmadığını yineleyin. (Aynı şekilde, ebeveynler ayrılık için birbirlerini suçlamamalı, bunun karşılıklı bir karar olduğunu açıklamalıdır.) Çocuklar özellikle kargaşa zamanlarında öngörülebilirlik konusunda gelişirken düzenli bir ziyaret programını sürdürmek de önemlidir.
Son olarak, çocuğunuzu keyif aldığı etkinliklere ve eğlencelere katılmaya teşvik edin (okul, arkadaşlıklar ve ders dışı etkinlikler bu yaşta giderek daha fazla önem kazanıyor). Kendilerine olan saygılarını yeniden alevlendirmelerine yardımcı olun ve onları dünyadan çekilmek yerine başkalarına ulaşmaya teşvik edin.
Boşanma sürecinde danışmanlık hizmeti almak ve Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri konusunda terapi ve destek sağlamak istiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere konusunda psikoterapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.