Bireysel Danışmanlık
Bireysel danışmanlık nedir? sorusu son dönemlerde pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Zira psikologlar ve psikiyatri uzmanları tarafından gerçekleştirilen hizmete olan talep artmakta ve kişiler ruh sağlığının düzene girmesi adına bu hizmetlerden yararlanmak istemektedir. Bireysel danışmanlık temelde danışman ve beraberinde danışanın birebir olacak şekilde görüşme gerçekleştirmesi, psikoterapi yöntemleri ile müdahalelerde bulunulması, psikolojik değerlendirmelerden yardım alınması işlemlerinin bütününü ifade eden bir kavramdır. Bireysel danışmanlık hizmetlerinde daima güven ön planda tutulmaktadır.
Bireysel Danışmanlık Hizmetinin Amacı Nedir?
Bireysel danışmanlık, danışmanlık almakta olan kişinin psikolojik açıdan iyilik durumunun artırılmasına yönelik hizmettir. Bu sayede amaçlanan en önemli olgu psikolojik olarak kişinin mevcut halinden daha iyi bir duruma gelmesidir. Ayrıca kişinin problem çözme becerisi kazanması iletişim becerilerinin daha güçlü hale gelmesi, duygusal anlamda kendi kontrol edebilecek düzeye gelmesi, sosyal beceriler kazanması hizmetin amaçları arasında yer almaktadır. Bireysel danışmanlık alanı bir hayli geniş olmakta ve bu sebeple amaçların da çok daha geniş olarak ifade edilmesi söz konusu olabilmektedir.
Bireysel Psikolojik Danışmanlık
Bireysel psikolojik danışmanlık ruhsal anlamda pek çok konuda bireye yardımcı olmaktadır. Kişinin birebir olarak danışmanlık hizmeti alması daha verimli sonuç alınmasına yardımcı olabilmektedir. Zira pek çok ruhsal rahatsızlıkta araya başka kişilerin müdahil olması sürecin zorlanmasına ve gecikmesine neden olabilmektedir. Kişi tam anlamıyla kendini ifade etmede zorlanabilir. Tanı konulması açısından rahat ve güvenilir bir ortam sağlanması tedaviyi olumlu yönde etkileyen birer unsur olarak bilinmektedir.
Bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti yalnızca psikolog ve uzman psikiyatristler tarafından verilmektedir. Bireysel psikolojik danışmanlık hizmetleri içerisinde birçok psikoterapi yöntemi tercih edilebilir. Tercih edilecek olan yöntem hastanın durumuna, tedavi sürecinde gerekli olan unsurlara, tedaviye cevap verme oranlarına göre belirlenmektedir. Her psikoterapi yöntemi bireyler üzerinde aynı etkiye sahip olmamaktadır.
Bireysel Danışmanlık Alanları Nelerdir?
Bireysel danışmanlık pek çok rahatsızlığı ve sorunu kapsayan geniş bir alana sahiptir. Bu alanda verimli sonuçlar alınan durumlar genellikle;
- Obsesif kompulsif bozukluk bir diğer adı ile OKB,
- Anksiyete bozukluğu,
- Panik bozukluk,
- Sosyal kaygı bozukluğu,
- Paranoid kişilik bozukluğu,
- Hamilelikte depresyon,
- Yeme bozuklukları,
- Depresyon,
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
- Özgül fobi,
- Travma sonrası stres bozukluğu,
- Çekingen kişilik bozukluğu,
- Bipolar bozukluk,
- Asosyal kişilik bozukluğu,
- Yaygın anksiyete bozukluğu,
- Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
- Madde bağımlılıkları,
- Lohusa dönemi depresyon,
- Hipokondriyazis,
- Kayıp ve yas süreçleri,
- Özgüven eksikliği,
- Öfke hali,
- Sınav kaygılarıdır.
Bireysel danışmanlık bu durumun iyileşmesine ve kötüye gitmesini engellemesine yardımcı olduğu gibi koruyucu olarak da tercih edilebilmektedir.
Bireysel Danışmanlık Yöntemleri Nelerdir?
Bireysel danışmanlık yöntemleri danışanın yaşamış olduğu soruna uygun olarak belirlenmektedir. Zira bireylerin önceki dönemlerde hangi sorunlar ile karşılaştığı, psikoterapi alıp almadığı, hangi yöntemlerin başarı hangisinin başarısız sonuçlandığı dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Fakat genel anlamda bireysel danışmanlık yöntemleri arasında; EMDR, Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşım, Psikanalitik Yaklaşım, Bilişsel Davranışçı Terapi oldukça sık tercih edilmektedir.
Bireysel Danışmanlık Temel İlkeleri Nelerdir?
Bireysel danışmanlığın en önemli temel ilkesi gizlilik ve güvenilirliktir. Zira bu durum kişinin tedavi sürecini doğrudan etkisi altına almaktadır. Hizmetten herkesin yararlanabiliyor olması bir diğer ilkedir. Etkin bir dinleyici olmak ve problemlerin doğru bir şekilde analiz edilmesi buna uygun terapi yöntemi seçimi de büyük önem arz eden konular arasında yer almakta ve temel ilkeler kategorisine dahil edilebilmektedir. Danışan ve danışmanın birebir olarak görüşme sağlayacağı ortam yaratılmalıdır.