Bilişsel Davranışçı Terapi bireyin düşüncelerinin, ne hissettiğinin ve hislerinin nasıl davranışlara dönüştüğünü inceleyen terapi ekolüdür. Yapıtaşlarını öğrenme kuramları ve bilişsel psikoloji ilkelerinden temel alınarak oluşturulan bu ekol, çeşitli davranışsal tekniklerle bireye sorun çözme becerileri kazandırmayı amaçlar. Özel Adana Aile Danışmanlık Merkezi psikologlarımız bu ekol ile çalışmaktadırlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi Süreci
Bilişsel Davranışçı Terapi genelde üç evrede tamamlanır. Başlangıç evresinde danışanının var olan problemi hakkında konuşulur ve tanımlanır. Terapinin aktif evrelerine geçilmeden önce danışan ve yakın çevresine psikoeğitim amaçlı bilgilendirme yapılmalıdır. Fiziksel ve sosyal semptomlarla ilişkili etkenler, bilişsel ve duygusal davranışlar belirlendikten sonra tedavi formülasyonu oluşturulur. Klinik değerlendirme ve bilgilendirmeler tamamlandıktan sonra danışanın da daha aktif olacağı olan orta evre başlar. Bu evrede danışanın asıl problemlerine ilişkin uygun bilişsel davranışçı teknikler ve bunlara karşın müdahaleler uygulanır. Yaşanılan korku ve kaygı verici durumlar kalp hızının artmasına, hızlı solunuma ve görme yetisinin azalması bireyin bedensel hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu teknik bireyin yaşadığı sorunları duyarsızlaştırmak için kullanılmaktadır. Yaşanılan korku ve kaygılara sebep olan özgül belirtilerin listesi yapılmalıdır. Bireyin yaşadığı sorunlara karşı duyarsızlaştırmak için kademeli olarak sıklaştırılarak sebep olan şeylerin yapılması istenir. Bireyden koşu bandında hızlı koşmasını, yüksek yerlere çıkmasını, tek başına farklı yerlere gitmesini, yüksek sesle şarkılar söylenmesi istenebilir. Semptomlarda azalma görüldükçe orta evre çalışmaları ilerler ve danışan bu düşünceleri, davranışları yinelememeyi öğrenir. Son evrelerde tekrarlamamak için önleme tekniklerine başvurulur. Bu evrede tedavinin yoğunluğu azaltılarak hastaya daha çok sorumluluk verilir. Danışan tedavi sürecinde verilen ödevlendirmeler ile bunlara alışkanlık kazanır.
Hastanın seans dışında konuşulanların anlamlı ve kalıcı olabilmesi için danışanların uygulama yapması gerekiyor. Ev ödevi doğası gereği duygusal, bilişsel, davranışsal olabilmektedir. Verilen ödevlerin BDT için önemi büyüktür. Ev ödevleri birçok tedavilerde uygulanmaktadır. Ev ödevlerinin amacı hastanın terapi sürecinde öğrendiklerini günlük yaşamında da uygulamasıdır. Danışanların seanslara hazırlıklı gelmeleri önemlidir. Danışan ödevi yaparken seans sürecinin kendisine kattıkları gördükçe daha mutlu ve daha istekli olacaktır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü ile terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407