Bağlanma, bebek ile anne-baba ya da bebeğe bakım veren bir yetişkin arasında kurulan, duygusal olarak olumlu, karşılıklı ve yardım edici bir ilişkinin varlığına işaret eder. Anne ve çocuk arasında kurulan güvenli bağlanma çocuk için sağlıklı gelişim ortamını ve olanağını sağlar. Bağlanma Bozukluğu bebeğin sevgi, ilgi, bakım, beslenme ve uyaran alma gibi gereksinimlerinin karşılanmaması durumunda; Bebek ve çocukların ilgi ve sevgiyi nasıl ifade edeceklerini öğrenememeleri sonucu uygunsuz toplumsal ilişki kurmaları ile karakterize bir bozukluktur.
Bu çocuklar gelişim düzeylerine uygun olmayan yetersiz ve uygunsuz sosyal tepkiler verirler. Genellikle 5 yaşından önce başlar. Bebeğin ya da küçük çocuğun yaşamındaki pek çok alanda bozulma ve gelişim dönemleri ile uygunluk göstermeyen bir sosyal ilişki kurma biçimi ortaya çıkar. Bağlanma Bozukluğu olan çocukların sağlıklı akranlarına göre jest ve mimikleri anlamlandırmada ve empati yapabilmede belirgin güçlükleri vardır. Alıcı ve ifade edici dil gelişim sorunları, bilişsel gelişim ve dikkat süreçlerinin bozulması, kişiler arası ilişkilerde yetersizlik, sosyal davranış sorunları, gelişimsel gerilik ve fiziksel sağlıkla ilişkili sorunlar görülebilir.
Hangi Durumlarda Bağlanma Bozukluğu Görülebilir?
- Annede ruhsal sorunların varlığı
- Aile içi şiddet
- İstismar
- Ebeveynliğe hazır olmamak
- Kurum bakımı
- Uzun süreli hastane yatışı
- Kronik hastalıklar
Bağlanma Bozukluğu’nda Tedavi
Çocuğun güvenliği sağlanmalıdır. Çocuğun ve bakım verenine aynı anda psikoterapi uygulanmalıdır. Çocuk ve aile arasındaki bağları güçlendirmek temel hedeftir. İlgi, destek, sevgi ve bakımın sürekliliği sağlanmalıdır. Eğer bu tarz bir problemle karışı karşıya iseniz Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikolog ve çocuk gelişimi uzmanları ile Çocuklarda Bağlanma Bozukluğu alanında terapi ve seans hizmeti vermektedir.
- Tedavinin en önemli ve vazgeçilmez unsuru çocuğa verilen bakımın düzeltilmesi ve sağlıklı hale getirilmesidir
- Ana-baba çocukla iletişimi arttırmalıdır
- Mümkünse kreş veya anasınıfına başlaması gereklidir
- Dil ve konuşma terapisine başlanması genellikle gerekir
- Bu amaçla ana-babaya çocuk bakımı hakkında eğitim verilmesi ve becerilerinin artırılması şarttır;
- annede doğum sonrası depresyon varsa tedavi edilmelidir
- Çok sık bakıcı değişimi varsa bunun engellenmesi gereklidir
- Çocuğun TV, tablet ve telefon karşısında uzun saatler geçirmesi engellenmelidir
- Tepkisel Bağlanma Bozukluğu anne babaların çocuğun doğumundan itibaren onun duygusal ihtiyaçlarını karşılamaları ile engellenebilir
- Çocuğun uzun saatler tek başına oynaması engellenmelidir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Bağlanma Bozukluğu alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407