Bağımlılık; Bir maddenin yaşamı, sağlığı olumsuz etkilemesine ve kullanmaya başladıktan sonra kişinin kendisini durduramamasına neden olmaktadır. Bu duruma bağımlılık denir. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi ise ilaç kullanımı ve Bağımlılık Terapisi desteği ile mümkündür. Bağımlılık tedavisinde uzman bir ekip ve multidisipliner bakış açısıyla birlikte kişiye özel bir tedavi planı yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bağımlılığı kişinin kaderi değildir ve tedavi edilebilir. Tedavisi devlet hastanelerinde, özel kliniklerde mümkün iken Adana’da bulunan kurumumuz Özel Adana Aile Danışma Merkezi’nde de mümkündür. Erken farkındalık bağımlılık tedavisinde oldukça önem taşımaktadır.
Bağımlılık Nedenleri
Bağımlılığın davranışsal, sosyal ve biyolojik nedenleri vardır; ancak, bağımlılığı açıklamak için tek bir neden yeterli değildir. Madde kullanımının bağımlılığa dönüşmesinde pek çok etken olmakla birlikte, özünde biyolojik bir süreçtir. Kişinin psikolojik özellikleri, genetik yatkınlığı, çevresel faktörler, maddeye erişilebilirlik, aile yapısı, sosyal ve kültürel özellikler madde kullanımına başlamada ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli faktörlerdir.
Bağımlılık Terapisi Sırasında Nasıl Davranılır?
- Onu anladığınızı hissettirin…
- Suçluluk hissi yaratacak cümleler kurmak alkol madde kullanım döngüsünü devam ettirir.
- Affedici olun. Yaptığı hatalar olabilir, sadece davranışlarını ve yaptıklarını onaylamadığınızı unutmayın.
- Öğüt verici konuşmalardan kaçının.
- İyi bir dinleyici olun. Alkol- madde kullanım sebeplerini anlamaya ve çözmesine yardımcı olmaya çalışın.
Bağımlılık bir anda gelişen bir durum değildir. Genellikle kişi kullandığı maddeyi birkaç defa dener sonrasında kontrol edebileceğini düşünerek düzenli kullanmaya başlar. Bağımlılığın ne kadar zaman sonra gelişeceğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durum kişinin kullandığı maddenin türüne, maddenin saflığına, kullanım sıklığına, miktarına ve kişinin fiziksel ve ruhsal yapısına göre değişmektedir.
Bağımlılık Terapisi Nasıl İlerler?
Bağımlılık Terapisi; Hastanın psikiyatrik değerlendirmesinin ardından tanıyı netleştirmek için nöropsikiyatrik ve psikolojik testler yapılır. Madde bağımlılığı tedavisinde tanı konduktan sonra kişi psikososyal olarak değerlendirilir ve aile görüşmesi yapılır. Yapılan değerlendirmeler sonrasında ayaktan tedavi planına karar verilirse ayaktan tedavi programına alınır. Bağımlılık tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır, bağımlılığın tedavi edilebilir olduğunu unutmayın. Erken tanı ve tedavi plan oluşturmak için Özel Adana Aile Danışmanlığı Merkezi’nden randevu alabilirsiniz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Bağımlılık Terapisi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407