Asperger Sendromu, otizm spektrum bozuklukları (OSB) olarak tanımlanan bozuklukların alt tiplerinden biridi. Bu sendrom adını,1944 yılında Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger‘den almıştır. Asperger sendromu genellikle genetik yoluyla taşınan bir hastalıktır. Tanıyı alan bireylerin ailesinin diğer bireylerinde de Asperger Sendromu ya da otizm bulunması yüksektir. Genetik yatkınlık dışında da farklı etkenler vardır. Bunlar doğumdan önce ve doğum esnasında yaşanan zorluklar ele alınabilir fakat buna dair net bulgular halen açıklanmamıştır. Asperger sendromu çocukluk çağında ortaya çıkar. Belirtilerinde otizmin belirtilerinden biri olan konuşma problemi görülmediği için geç fark edilebiliyor ve çocuğun okula geçtiği döneme kadar anlaşılamayabiliyor. Bazen ise ergenlik hatta yetişkinlikte fark edilebiliyor ve teşhis konuluyor. İronileri, şakaları, argoları anlamakta güçlük çektiklerinden sosyallikten uzak bireyler olarak tanımlanabilirler. Sosyal iletişimden uzak bireyler olduklarından arkadaş edinmede güçlük çekerler. Göz teması kurmaktan, beden dilini kullanmaktan kaçınırlar. Tekrarlayıcı davranışlar, tekdüze tarzında konuşmalar yapabilirler. Genellikle 3-4 yaşına kadar olan süreçte yaşıtları gibi davranıp, hareket edebilirler. Ancak belirtileri bu yaş aralığından sonra daha fazla belli olmaya başlar. Cinsiyet bazında ele alacak olursak Asperger sendromu erkek çocuklarında daha sık görülür.
Asperger Sendromu Tedavisi
Asperger sendromu yaşam boyu etkileri devam eden bir problem olmakla birlikte, erken tanı, doğru ve etkili tedaviler ile belirtileri büyük oranda azaltılabilmektedir. Asperger sendromlu çocuğun diğer akranları ile etkileşimini artırma amaçlı verilen eğitimler, katılım sağlayacağı gruplar çocukların kendilerine yetmesini sağlayarak toplumda etkin bir şekilde rol almasına yardımcı olur. Asperger sendromu için uygulanan tedavi, sosyal yaşamı ve iletişimi geliştirmek ve de davranış yönetimlerini kapsamalıdır. Çocuğun gelişimi takip edilmelidir ve bu gelişimle paralel olarak sürekli gelişen, kontrol edilen ve değişen eğitim programları hem okulda hem de evde devam ettirilmelidir. Ev ödevleri, ebeveynlerin çocuğu desteklemesi, problemlerle başa çıkılabilmesine yardımcı olması bu süreçte çocukta pozitif etki yaratır. Ebeveynlerin de birtakım terapilerle birlikte çocuklarına nasıl yaklaşımda bulunması gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Çünkü en etkili, verimli eğitim ve tedavi aile ile birlikte sürdürülebildiğinde gerçekleşir. Aynı zamanda aileler bu dönemde zorlu bir dönemden geçerler. Çeşitli stratejiler ve yaklaşımlarla aile bireylerinin de destek alması önerilir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Asperger Sendromu alanında da terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407