Olumsuz olaylar sonucunda kişiler genellikle “kızınca şuurunu kaybettiğini” dile getirmektedirler. Öfke nöbetlerinde kişilerin 30 dakikadan fazla sürmeyen ve ani ataklar şeklinde gerçekleşen bu saldırganca davranışları literatürde ‘Aralıklı Patlayıcı Bozukluk‘ olarak adlandırılmaktadır. Bu rahatsızlık saldırgan dürtülere direnç gösterememe ve saldırgan dürtüleri kontrol altına alamama sonucunda ortaya çıkan, yineleyici ataklarla kendini gösteren bir bozukluktur. Ciddi saldırgan davranışlar ve mala zarar verme ile sonuçlanan bu bozuklukta hastalık nöbetleri denilen epizod görülmektedir. Dışa vurulan saldırganlığın düzeyi; onu ortaya çıkaran stres faktörü, ortamın özellikleri veya kışkırtmanın derecesiyle tamamen uyumsuz ve orantısızdır. Kişilerin nöbet sonrasında rahatladıklarını söylediği gözlemlenmiştir. Ataklar aniden başlar ve 30 dakikadan uzun sürmez.
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk Nedenleri
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk’un sebepleri hakkında bilinenler oldukça azdır ve DSM’de de bununla ilgili çok bir bilgi yoktur, ancak uzmanlara göre muhtemelen kalıtımsal (genetik) ve çevresel faktörler önemli bir rol oynuyor. Genetik faktörler, ebeveynden çocuğa geçen genlerdir ve çevresel faktörler ise bir kişinin çocukken maruz kaldığı davranışlar olarak açıklanır.
Beyin kimyası ve hormonlar da diğer bir etmen olarak görülüyor. Araştırmalar, tekrarlanan dürtüsel ve saldırgan davranışların beyindeki serotonin hormonu seviyesinin düşük olması ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Aşağıdaki durumlarda aralıklı patlayıcı bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkma riski artar:
- Erkeklerde
- 40 yaşın altındaki bireylerde
- Çocukken çok sayıda travmatik olay ve şiddete maruz kalan kişilerde
- Dürtüsel veya sorunlu davranışlara neden olan başka bir psikolojik bozukluğa sahip olmak, örneğin: dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), antisosyal kişilik bozukluğu, borderline (sınırda) kişilik bozukluğu
APB’de Terapi
Özel Adana Aile Danışma Merkezi Aralıklı Patlayıcı Bozukluk alanında çalışan psikologları ile sizlere Bilişsel Davranışçı ekolü ile hizmet vermektedir.
Bilişsel davranışçı terapi yöntemi, birçok rahatsızlıkta olduğu gibi aralıklı patlayıcı bozukluğun tedavisinde de önemli bir yere sahip. Bireyin, saldırgan dürtülerle başa çıkma becerilerini, gevşeme tekniklerini ve öfke patlamaları sırasında nasıl sakinleşeceğini belirlemesi amaçlanır. 2008 yılında yapılan bir araştırma, 12 haftalık bireysel veya grup halinde uygulanan bilişsel davranışçı terapi (BDT)’nin saldırganlık ve öfke patlaması semptomlarını azalttığını ortaya çıkardı. Psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi ile desteklenmesi gereken durumlar da olabilmektedir.
Nasıl Randevu Alabilirim?
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Aralıklı Patlayıcı Bozukluk alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407