Kayıp, yas hayatın bir gerçeği olarak sürekli karşımıza çıkabilecek bir durumdur. Ebeveyn kaybı ise genç yaştaki bireyde ciddi anlamda sorun yaratabilecek bir durumdur. Çoğu durumda Anne Baba Kaybından önce çocuk olan genç, kayıp sonrasında yetişkin olur gibi etiketler kültürümüzde mevcut. Ancak işin doğrusu ebeveynlerinden her ikisini veya birini çeşitli nedenlerden dolayı kaybeden ve onlarsız büyümek zorunda kalan gençler, kimlik oluşturma sürecinde birçok zorlukla karşılaşmakta; psikolojileri bu durumdan son derece olumsuz etkilenmektedir. Elbette ebeveyni olmayan her çocuk psikolojik veya sosyal problemler geliştirecek diye bir durum söz konusu değildir fakat şu da bir gerçektir ki, çocukların gelişim çağında veya yetişkinlik çağında ebeveynsiz kalması, gözlemlenebilir şekilde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Anne Baba Kaybı ve Genç konusunda yapılan sayısız araştırmaya göre bu bilgiler elde edilmiştir.
Ebeveyn kaybı yaşayan genç, kayıp karşısında yetişkinden farklı tepkiler verebilmekte, yas sürecinin belirtileri farklı şekillerde gözlemlenebilmektedir. Bir gencin kayba karşı verdiği tepki; yaşına, bilişsel ve psiko-sosyal gelişim düzeyine, kaybın yakınlık derecesine, kayıp sonrasında gence yetişkinler tarafından yapılan açıklamalara ve çevresindeki yetişkinlerin tavrına göre değişecektir. Bu noktada, kaybedilen kişiye yakınlık derecesinin önemi göz önünde bulundurulduğunda ebeveyn kaybının genci diğer kayıplardan daha çok etkileyeceği aşikardır. Önemli olan başka bir nokta ise, ebeveyn kaybında gence bu durumun nasıl ve ne şekilde aktarıldığıdır. Gençle ebeveynin kaybı konuşulurken, verilen bilginin gencin yaşına, algısına, gelişim düzeyine uygun, anlayabileceği bir şekilde olması gerekmektedir.
Anne Baba Kaybı yaşayan Genç bazı problemlerle tek başına veya sadece sosyal destek ile başa çıkamayabilir. Bu gibi durumlarda ise uzman desteği alması gerekmektedir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Anne Baba Kaybı ve Genç konusunda terapi desteği sağlamaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ergenin sağlıklı bir yas süreci yaşamasını zorlaştıran pek çok neden vardır. Yastaki ergenlerin bazıları uygun olmayan ya da kaygı verici davranışlar gösterebilirler. Şu belirtilerin olup olmadığını gözlemleyin;
- Kronik depresyon belirtileri, uyku güçlüğü, huzursuzluk, düşük benlik saygısı,
- Akademik başarısızlık, okulla ilgili etkinliklere ilgisizlik,
- Aile ve arkadaş ilişkilerinde bozulma,
- İlaç ve alkol kullanımı, kavga gibi riskli davranışlarda bulunma,
- Olağanüstü güçlü ve olgun görünme, acıyı inkar etme.
- Yaşadığı kayıp nedeniyle zor günler geçiren bir ergene yardımcı olmak için, çevredeki tüm olanaklar araştırılmalıdır. Bazı ergenler için sizin gibi destekleyici bir yetişkinin zaman ayırması ve ilgi göstermesi yeterli olurken bazıları için okul danışmanları (rehberlik servisleri) ve özel terapistler uygun yardım kaynakları olabilirler. Yasta olan ergene yardım ederken önemli olan ergenin kendisini güvenli ve destekleyici bir ortamda hissetmesidir.
Bu tarz belirtiler mevcut ise en kısa sürede bir psikolog desteğine başvurun.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Anne Baba Kaybı ve Genç alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407