Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi
Çiftler arasındaki etkileşim döngüsünden farklı olarak Aldatma sonrası da döngü oluşur. Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi ‘nde çiftlerin nasıl bir etkileşim içinde olduğuna bakılır. Aldatan eş yakınlık için aldatılan eşin peşine düşer. Aldatılmanın etkisiyle eş, aldatan eşine karşı güveni sarsılmış bir şekilde eşinden uzaklaşarak onu reddeden bir davranış içerisinde girer. Aldatma öncesindeki döngüyle, aldatma sonrasındaki döngü ilişkilerinde sorun olup olmadığına bakılır. Aldatmanın etkisiyle aldatılan eş, öfke ve utanç duygularının içerisinde olabilir. Bu durumda öfkenin ifade edilmesi birbirinden uzaklaşmış çiftlerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlayabilir. Eşlerden biri öfkesini ifade ederken diğer eşin savunma yapması; olup biteni küçümseyerek ya da yok sayarak dinlemesi, eşinin öfkeyle başa çıkmasına yardımcı olmaz. Bu olumsuz tutumu terapist görmezden gelmemelidir.
Çiftler arasında yaşanan gerçek bir terk edilme, hakaret içeren ağır sözler, mâli anlamda aldatma, cinsel aldatma, başka bir kişiyle flörtleşme vs. ilişkinin güvenini zedeleyen, eşlerin duygusal manada incinmelerine sebep olan durumlardır.
Bağlanma yaralanması durumunu aldatma üzerinden ele alalım: Aldatılan eş, travma sonrası krizi gibi bir durum içerisine girer. İlişkiye ve eşine olan güveni tamamen sarsılmıştır. Yaşanan yaralayıcı bu durum yeterince açık konuşulmayıp üstü kapatılmaya çalışıldığında kanayan yara hâlini alır. Aldatılan eşin içindeki kül eşelendiğinde çözümlenmemiş bir üzüntüyle karşılaşılır. Eşler arasındaki güvene ihanet edilmiş, sadakat ihlal edilmiştir. Bu durum eşlerde kimlik veya bağlanma ile ilgili yaralanmalara neden olabilir. Mükemmel bir evliliğe sahip olduğunu düşünen eşin, aldatma yüzünden evliliği ile ilgili içsel tasarımı alt üst olur.
Kimlikle ilgili utanç duygusu veren bir yaralanma yaşar; sevilmediğini, terk edildiğini hissettiği için bağlanmayla ilgili de bir yaralanma yaşayabilir. Bu durumdaki eşlerin, yaşanan duygusal yaralanma yüzünden kimlik ve bağlanma ile ilgili ihtiyaçları üzerinde çalışılmalıdır.
Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi Hedefleri
Eşler birbirlerine karşı empatik olmaları konusunda eğitilir. Eşlerin altta yatan birincil duyguları üzerinde çalışılır ve bu duyguları tespit edilir. Daha sonra davranışın altında yatan duygular, bağlanma ve kimlik ihtiyaçları göz önüne alınarak yeniden çerçevelenir. Aldatan kişiden, yaşanan olayın; savunmaya geçmeden sorumluluğunu alması ve kabul etmesi istenir ki bu çok önemli bir adımdır. ‘Seni incittim, üzdüm. Yaptığım doğru değildi. Üzgünüm. Sorumluluğunu alıyorum,’ gibi sözler sarf edilmelidir.
Eşin, öfke, incinme ve kızgınlığı dinleyebilmesi ve tolerans gösterebilmesine çalışılır. Ortaya çıkan utancın örtülü veya açıkça görülüp ifade edilmesi ve aldatılan eşe kabullenilen, yakınlık gösterilen empatik sıkıntının, ‘Sana verdiğim acıya karşı duyarsız olduğum, seni incittiğim için üzgünüm. Senin hissettiğin acı ile ben de acı çekiyorum. Bu acı canımı yakıyor,’ şeklinde ifade edebilmesi ve bu sıkıntının yüz mimiklerinde görülmesi önemlidir. Sonrasında samimi özür ve pişmanlık ifadesinde bulunması için aldatan eşe destek olunur, o teşvik edilir.
- Eşlerin, uygun duygusal, cinsel ve sosyal sınırlarında anlaşmalarını sağlamak,
- Aldatılan eşin, ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması ve affediciliği sağlama hakkında gönüllülük gösterebilmesini sağlamak,
- Aldatan eşin böyle bir olayı eşine yaşattığı için özür dilemesini ve incinmiş eşin ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması için problem ile ilgili bilmek istediği bilgilerin konuşulmasını sağlamak,
- Eşler arasında; problem ile ilgili bireysel hassaslığı savunma olmaksızın terapi ortamında tartışmalarını sağlamak,
- Eşlerin; ilişkilerindeki tehditlerin belirlenmesini ve fark etmelerini sağlamak,
- Eşlerin; birbirlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak,
- Eşlerin; ilişkiyi düzeltmek için sorumluluğu paylaşmalarını ve birbirleri ile ilgili empati kurmalarını (birbirlerini anlamalarını) sağlamak,
- Eğer ilişki kurtarılamamışsa, kişilerin ayrılık için anlaşmaları (ancak bu kararla yapılan çalışma neyin bağlılığı yok ettiğini ve aldatmaya neden olduğunu gösteren güvenilir analizler yapıldıktan sonra gerçekleştirilir.)
Böyle bir durumda uzman desteği gereklidir. Bir aile danışmanı, psikolog veya danışmandan yardım alabilirsiniz. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi uygulamak için bünyesinde aile danışmanları ve psikologlar barındırmaktadır.
Tatsız olan gerçekliğin öğrenilmesinden sonra bu ilişkiyi sürdürmek ya da bitirmek bir karardır. Ancak sürdürmek için aldatmanın “sonlanmış” olması, yeniden olmayacağına emin olunması gerekir ki, bu da aldatma sonrası terapi ile mümkündür.
Aldatma sonrası ilişkide kalmaya karar vermiş partnerleri belli süreçler ve göstermesi gereken bazı çabalar beklemektedir, bu süreci bir uzman ile devam ettirmek, sürecin başarılı devam etmesini ve sürdürülebilir olmasına destek olmaktadır.
Güveni tekrar kurmak için de bazı önemli noktalar unutulmamalıdır;
- Kendi aralarında pozitif olsa bile bu konu hiç bir şekilde konuşulmayacak
- İlişki dışı ilişkinin yaşandığı üçüncü kişiden uzak durulacak
- Uyaranlardan uzak durulacak
- Aşırı telafi tutumlarından (sözel veya davranışsal) uzak durulacak
- Akraba ve arkadaşlarla paylaşım yok
- Çocuk/lar konu dışı! Hiyerarşideki yerleri değiştirilmeyecek, rol verilmeyecek
- Savunucu-suçlayıcı şekilde algılanacak konuşma olmayacak
- Şaka-espri yapılmayacak
- Laf sokma/laf çarpma yapılmayacak
- Ortak yaşam için anlaşma-koşul/kurallar belirlenecek
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407