Orta çocukluk, yani ilkokul döneminde, akranlar ile iletişim kurmak gelişim açısından önemli hale gelir. Okul öncesi çağındaki çocuklara kıyasla okul çağındaki çocuklar, ikna ve uzlaşma yetilerini kullanarak çatışmaları daha etkili bir şekilde çözerler. Bu süreçte paylaşma, yardım etme ve diğer olumlu sosyal davranışlar da artar. Bu değişikliklere paralel olarak öfke azalır. Fakat bu durumu çözemeyen veya erken çocuklukta ciddi problem yaşayan çocuklarda Akran/Kardeş Çatışması görülebilir. Kıskançlık olarak adlandırdığımız durum aslında budur.
Akran grupların uygulamaları, genellikle özel bir kelime hazinesi, kıyafet kuralları ve ortak bir takılma alanı içeren bir “akran kültürüne” yol açar. Çocuklar bu dışlayıcı ilişkileri geliştirdikçe, onlardan doğan kıyafet ve davranış kodları daha geniş ölçüde etkili hale gelir. Yanlış türden bir gömlek veya ayakkabı giyerek veya sınıf arkadaşlarıyla popüler olan konulardan farklı konularda sohbet ederek “akran kültürü” nden sapan okul arkadaşları genellikle reddedilir veya eleştirel bakışların ve yorumların hedefi olurlar. Bu dışlayıcı fakat öte yandan da birleştirici gelenekler, akranları birbirine bağlayarak bir grup kimliği duygusu yaratır.
Sosyal açıdan kaygılı çocuklar dışlandıklarında, genellikle giderek daha fazla akranlarından uzaklaşırlar ve bu nedenle daha izole hale gelirler. Her iki durumda da sosyal açıdan yetkin davranış edinme fırsatları azalır. Dışlanan çocukların sınıfa katılımı azalırken akademik başarıları da zarar görür. Bu durumda ise uzman desteği alarak çocuğun sosyal ortamlara adapte olabilmesi konusunda çalışmalar yapılması uygun olacaktır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikolog ve çocuk gelişimi uzmanları ile Akran/Kardeş Çatışması konusunda terapi hizmetleri vermektedir. Aynı zamanda okul çağındaki çocukların grup üyeliği arzusu; izcilik, oyun grupları ve kulüpler gibi yollarla karşılanabilir. Ortak projeler üzerinde çalışmak ve bir gönüllülük ağında bulunmak da çocukların sosyal olgunluk kazanmalarına katkı sağlar. Terapinin yanında çocuğa destekleyici olması açısından bu tarzda grup etkinliklerine katılması kısa sürede çözüm sağlayacaktır.
Akran/Kardeş Çatışması Sebepleri
- Arkadaşları tarafından kabul görmediğinde, beğenilmediklerinde
- Başarısız hissettiklerinde
- Çocuğun kişilik yapısı(örneğin: lider ruhlu veya çekingen öğrenci)
- Hep mızıkçılık yapan, sürekli benim istediğim olsun diyen ve arkadaşlarını yönlendirmeye çalışan çocuklar sanıldığı gibi lider ruhlu değil istenmeyen arkadaşlardır.
- Aynı şekilde hırçın, saldırgan olan çocuklar da arkadaşları tarafından kabul görmez.
- Hayatlarındaki ani ve olumsuz gelişmeler, çocukların arkadaşlarıyla çatışmalarına sebep olan faktörler arasındadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Akran/Kardeş Çatışması alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407