Aile Çatışması
Aileler bir araya geldiğinde, sevgi ve bağ ile karakterize eğlenceli zamanlar geçirmeyi umarız, ancak çoğu zaman bu zamanlarda da aile çatışmalarının meydana geldiğini görürüz. Aslında, çoğu ailede, uzun süredir devam eden etkileşim kalıpları ve insanların bu etkileşimler içinde geleneksel olarak oynadıkları roller vardır. Fakat bazen bu roller aile içindeki bireyleri zorlayabilir ve aile çatışması doğurur.
Ailede ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürümesi sağlıklı bir toplum idealine ulaşmak için önemlidir. Ancak, yaşanan sosyal hayat içerisinde aile içi ilişkilerin her zaman beklendiği ve istenildiği gibi yürümediği; zaman zaman çatışma, kavga ve şiddet ortamlarının meydana geldiği görülmektedir. İster aile ilişkileri, isterse çevresinde olsun uzun süre birlikte olan iki kişinin aralarında sürtüşme ve tartışmaların çıkması doğaldır. Doğal olmayan bu çatışmaların ilişkiyi bozması ve yıpratmasıdır. Yıkıcı tartışma, küçükten beri çevrede görerek öğrendiğimiz ve çoğu kimsede köklü bir alışkanlık halinde yerleşmiş bir davranış biçimidir. Aralarında çıkan sorunları, bireyler bu tür bir yaklaşımla ele aldıklarında elde edilen sonuç genellikle olumsuzdur. Yapıcı tartışma ve iyi niyet, karşılıklı güven ve eşit söz hakkı ortamında gerçekleşebilir. Böyle bir ortam uzlaşmaya varabilmek için zorunlu ancak yeterli değildir. Yapıcı tartışma tutumunu aile içi ilişkilerde uygulanabilmesi için bireyin kendini bilinçli olarak eğitmesi gerekir.
Güçlü karşıt görüşler olduğunda aile çatışması ortaya çıkar. Argümanlar, kısa sürede yanlış bir sonuca yol açan bir yanlış anlamanın varlığında harekete geçer. Devam eden aile çatışması, özellikle iletişim eksikliği olduğunda, incinmeye ve saldırganlığa neden olur. Ebeveynler, çocuklar ve kardeşlerle karşılıklı anlayışı sürdürmenin en zor yanlarından biri, herkesin tek bir sonucu desteklemesini sağlamaktır. Her zaman benzer uzlaşmalar veya bakış açıları olmayacak ve bu, aile üyelerini ayırarak taraf tutmalarına neden olabilir. Güçlü güç dengesizlikleri varsa, bir aile uzlaşmasını çözmek de zor olabilir. Danışmanlık, tüm bu konulara yöneliktir ve her aile üyesi arasındaki farklılıkları inceler. Sizler de Aile Çatışması konusunda bilgi ve danışmanlık almak istiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi’ne ulaşabilirsiniz.
Farklı kişilik tipleri olduğunda aile tartışmaları zorlayıcıdır. Terapi, yanlış iletişimi ortadan kaldırarak ve mevcut davranış kalıplarını tanıyarak yardımcı olur. Aile içinde rollerin önceden belirlenmiş olması yaygındır ve danışman, ailenin dinamiklerini anlamak için bunlara daha fazla uyum sağlayacaktır. Terapiye katılmayı seçmek, mevcut krizin nedeninin ne olduğunu ve ailenin bir çözüm bulmak için nasıl gidebileceğini belirleyeceğinden size yardımcı olabilir. Terapist, yanlış anlamalar varsa etkili iletişimi öğretir. Çoğu zaman, mevcut çözülmemiş duygulara neden olan önceki olaylar vardır. Danışman, tarihi olayları gözden geçirerek ve muhtemelen çatışmaya neden olabilecek geçmiş olayları ele alarak size yardımcı olabilir. Aile kendi davranışlarının farkında olduğunda ve kararlarının tüm hane halkını nasıl etkilediğini anladığında, seanslar tatmin edici bir sonuca ulaşabilir. Yeni bir iletişim biçimi uygulandıktan sonra, aile, konuyu baskılayacak ve daha da kötüleştirecek şekilde hareket etmek yerine, birbirlerini nasıl anlayacaklarını ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmeyi öğrenebilirler.
Aile İçi Çatışmalarda Belirtiler Nelerdir?
İdeal olarak ailelerimiz, destek için her zaman güvenebileceğimiz, güç ve geri bildirim aldığımız, sevgi ve ilgi duyduğumuz, kendimizi yakın ve rahat hissettiğimiz, düşünce ve duygularımızı açıkça paylaştığımız kişilerdir. Gerçekte, çok az aile bu beklentiyi %100 karşılar ve bazı durumlarda, bir kişinin ailesi ideal olmaktan uzaktır, bunun yerine stres , yanlış anlama, öfke , kopukluk ve karşılanmayan ihtiyaçlarla ilişkilendirilir. Köken ailemizden, başkalarından beklentilerimizi, iletişim becerilerimizi, hayata bakış açımızı, sevgi verme ve alma yeteneğimizi ve baş etme becerilerimizi geliştiririz, diğer sayısız özelliğin yanı sıra ve kronik aile sorunlarının kalıcı etkileri olabilir. Hafiften şiddetliye aile sorunları bir noktada her aileyi zorlayacaktır. Bunlar, ailedeki davranışsal ve zihinsel sağlık sorunlarından veya belirli stresli olaylardan kaynaklanabilir.
Aile Terapisi Aile Çatışması Konusunda Nasıl İlerler?
Aile terapisi, aile üyelerine, ailelerin genel olarak nasıl işlediğini ve özellikle de kendi işlevlerinin nasıl olduğunu öğretir. Ayrıca, ailenin hasta olarak tanımlanan üyeye daha az odaklanmasına ve bir bütün olarak aileye daha fazla odaklanmasına yardımcı olur. Aile terapisi, çatışmaları ve endişeleri belirlemeye yardımcı olur ve ailenin bunları çözmek için stratejiler geliştirmesine yardımcı olur. Ek olarak, tüm aile üyelerini, sorunları üzerinde birlikte çalışabilmeleri için güçlendirir. Son olarak, aile içindeki çatışmaları ve değişiklikleri farklı şekilde ele almanın yollarını öğretir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi, aile içinde boyutu büyük çatışmaların çözümüne ve ergenlik çağındaki çocukların sorunlarına yönelik danışmanlık hizmeti vermektedir. Sizler de Aile Çatışması konusunda bilgi ve danışmanlık almak için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407