2 Yaş Sendromu
2-3 yaş dönemi bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir ve bu dönem aralığı çocuğun psiko-sosyal gelişiminde önemli bir yer tutar. “2 yaş sendromu” olarak bilinen ve 16-42 ay arasında görülen bu dönem, çocuk gelişimi için çok önemli olmakla birlikte çoğu ebeveyn için zorlayıcı bir süreç olmaktadır. 2 yaş sendromu döneminde çocuklar konuşmaya ve yürümeye başlarlar; bu bireyselleşmenin ilk adımlarıdır. Bu döneme kadar anne-babasına bağımlı olan bebek, motor hareketlerinin artmasıyla birlikte daha çok hareketlenmeye ve etrafını keşfetmeye başlar. Çocuğunuz “BEN” de varım, ben de bir bireyim mesajı verme çabası içindedir ve özerkleşmeye çalışır. Bağımsız davranabildiğini keşfeden bireyselleşme çabası içinde, anne babaya ait olmak yerine onlardan uzaklaşmak isterken, annenin yardımına muhtaç olduğunun da farkındadır. Bundan dolayı başkaldırma, isyan ile boyun eğme arasında gidip gelmektedir. İnatlaşma, ısrarcı davranma, huysuzlaşma, isteklerini zorla kabul ettirme çabaları oldukça yoğun görülür.
Sanılanın aksine 2 yıllık sendrom gelişimin normal bir aşamasıdır. 2 yaşındaki bir çocuğun gelişiminde yeni bir aşama olan bu dönem, ona göre bireysel yeterlilik düzeyinde olan bir süreçtir. Bu kısımdaki en önemli sorun gelişim sürecini ebeveynlerin nasıl yöneteceği hakkındadır. Ebeveynlere verilecek ilk öneri kontrollü davranmalarıdır. 2 yaş sendromunun belirtileri fark edildiğinde; sakin ve anlayışlı olmak, kısa ve öz cümlelerle açıklamalar yapmak, seçenekler sunmak ve tutarlı olmak çok önemlidir. Örneğin bir çocuk istediğini elde etmeye çalışıyorsa, ağlıyorsa ya da saldırgan bir tavırla gösteriyorsa, öncelikle anlayışlı ve sakin bir şekilde ağlamasının bitmesine izin verin. Duygusal yansıtmaya devam edin. Anlaşıldığına inandırtmak için “ağlamak istiyorsun ya da şimdi çok kızgınsın” gibi yaşadığı duyguları ona düşündürtmeye çalışın. Ardından, her istediğini elde edemeyeceğini kısaca açıklayın ve ona seçenekler sunarak tutarlı olmaya çalışın.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.
Çocuğunuz 2 yaşındaysa ve davranışlarıyla sizi çileden çıkarıyorsa endişelenmeyin. Çocukların 2-3 yaş arasındaki bu durumu geçicidir. 2 yaş sendromu döneminde gelişen sorunların altında yatan nedenler, aslında çocuğun psikolojik gelişimi içinde saklı olan faktörlerdir. Çocukta öz bilinçlilik durumu 18-24 aylar arasında gelişir. Bu dönemde dünyayı, çevresindeki nesneleri, kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak yetilere sahip olur. Bedenini kullanmaya başlar ve iletişim becerileri artar. Ne kadar çok nesneye dokunursa, ne kadar çok soru sorarsa, kendini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o denli olumlu yönde etkilenir. Soru sorması engellenen çocuk ileride kendine güvensiz, içe dönük kişilik özelliği gösterebilir. Öfkesi engellenen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb. gibi davranışlar gösterebilir. Bu dönem çocuğun kendini ortaya koyduğu, her şeyin onun olmasını istediği, ısrarlı davrandığı bir dönemdir. Bu davranışlar ebeveynleri ne kadar yorsa ve yıpratsa da, bu geçici dönemi kabul etmek ve hazırlıklı olmak gerekir. Çocuğu bu dönemde asla uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş, kötü huylu bir çocuk olarak tanımlamamak gerekir. Eğer çocuğa yeni becerilerini keşfedip geliştirmesi için alan açmazsanız, sizden bağımsızlaşmasını desteklemez ve bu konuda onu yüreklendirmek yerine sürekli ürkütürseniz Onu koruyacağım diye sınırları fazlaca daraltmış ve ona büyüyüp olgunlaşması için hareket alanı bırakmamış olursunuz. Böyle çocuklarda bir süre sonra kendi başına hiç bir şey yapamayacağı ve yapmaması gerektiği duygusu yerleşip karakterinin belirgin bir parçası haline gelir. Örnek verecek olursak, hem çocukluk yıllarında hem de yetişkinliğinde yapılan her şeyin mükemmel olması gerektiği, hatadan kaçınmak için kurallara sıkı sıkıya bağlı olmak gerektiği düşünceleri yerleşebilir.
Bu sıkıntılı fırsata geçirmek mümkündür, ayrılık ve bağımlılık gibi konulardaki hassasiyetlerinizi fark etmek, bu hassasiyetlerin nedenlerini araştırmak ve 2 yaşında bir çocukla bile baş etmenizi güçleştirdiğine göre belli ki artık işlevini yitirmiş baş etme becerilerinizin yerine yeni ve yaşam kalitenizi artıracak olanları koymak için terapiye başlayabilirsiniz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile 2 Yaş Sendromu hakkında destek terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407